lördag 21 januari 2012

Lewykroppsdemens

Namnet kommer från de mikroskopiskt små proteinansamlingar som finns i hjärnan, liknande de som finns hos parkinssonpatienter, se länk 1.

Lewykroppsdemens kallas också Lewybodydemens och det har inte med "kroppen" att göra utan den proteinsamlingar som finns i patientens hjärna.
Enligt inlägget kan man medicinera mot alzheimers (en demenssjukdom)och mot parkinsson men inte mot synhallucinationerna.

Har patientet däremot problem med blodtrycket utgår även medicinen mot parkinsson.

Sjukdomen är rätt nydiagnotiserad, man räknar med att det är 2-20 % som har denna sjukdom. Den stora variationen på siffror är att man misstänker att det finns många som har fått fel diagnos.

Lewy body demens anses vara den näst vanligaste degenerativa demenssjukdomen efter Alzheimers sjukdom. Men inte den sjukdom som är vanligast när man allmänt talar om demens.

Det är lätt att misstänka parkinsson - men det finns andra delar av denna sjukdom som talar emot detta - ex. att demenssjukdomen också är så tydlig!

Trötthet - sover gärna på dagarna, ser saker (människor och djur), sover oroligt, stresskänslig, infektionskänslig...

Wikipedia säger så här.

Vid utredning så görs det många tester - är det även problem med blodtrycket måste det justeras först innan annan medicin sätts in.

Att avgå som partiordförande

Jag beundrar inte Håkan Juholt, men jag tycker det var ett bra avslut för honom personligen!

Sedan får vi se om socialdemokraterna lyckats denna gång - men det kanske inte bara beror på partiordförande - det kan ju också vara politiken!

Intressant att följa diskussionerna på TV1 + TV2 - att lägga så mycket sändningstid på denna nyhet....

Och alla andra nyhetsinslag som varit tidigare om Juholt - mediajakt...eller?

För mig som tillhör den borgerliga sidan så hade det kanske varit bra om Juholt hade stannat kvar, dålig opposition kan vara positivt för oss. Men det blev ju för mycket av det hela!
Bra att han avgick, både för honom personligen, men jag tror också det är bra för ett parti som har så lång historia bakom sig och periodvis gjort mycket bra för Sverige.

Lycka till med val av ny partiordförande/Carina

fredag 20 januari 2012

Lite reklam för min andra blogg

Så det kan bli! De två inläggen med foton från min stuga är ämnad för min andra blogg...måste se upp lite bättre, denna är blå och den andra är grön - hur svårt kan det va´?

En lite länkning till den andra bloggen eller skriva om det....lite sent på dagen för att besluta det...tror jag länkar så länge.

Men då kan jag ju även passa på att göra reklam för min andra blogg som handlar enbart om min fina kolonistuga - läs och minns sommaren!

De sista korten från 2011





Bakom fotot på min farbror och son så syns den lilla extra kökshörnan - elgrill, våffeljärn och smörgåsgrill. Bra att ha när man inte har någon kokplatta.

Fotot på de tre tjusiga herrarna visar hur bra vi har det både inne på verandan och även ute (när solen kom fram).

Mina planteringar






På baksidan har jag planterat klematis, rosor och rododenro.
På framsidan ser du fina rosen som jag fick av min dotter svärföräldrar, fina vita stenar från sonen och i krukan lavendel från äldsta dottern.

Lättare för somalier att få komma till Sverige

Jättebra!

Nyheten få ni inkopierad här nedan:

Lättare för somaliska anhöriga att få uppehållstillstånd i Sverige

För två år sedan gjorde en rad domar i Migrationsöverdomstolen det i princip omöjligt för somalier att komma till Sverige som anhöriga. Igår kom en ny dom från Migrationsöverdomstolen som gör det lättare för barnfamiljer från Somalia att återförenas i Sverige. Resultatet kommer att bli att många somalier nu kan återförenas med sina släktingar i Sverige.

– Domen öppnar vissa av de dörrar som Migrationsöverdomstolen stängde med sina domar för två år sedan. Nu kan vi återgå till den mer generösa tolkning som vi gjorde tidigare när det gäller barnfamiljer, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.

Migrationsverket analyserar just nu domen och det är för tidigt att säga exakt vilka konsekvenser den får. Domen rör en familj som kommer från Irak, men de principer som slås fast kan tillämpas på den situation som många somalier befinner sig i. Även om det är för tidigt att säga exakt vilka konsekvenser domen får står det klart att det blir avsevärt enklare för barnfamiljer från exempelvis Somalia att förenas med sina anhöriga i Sverige.
– Domen löser många av de problem som somaliska familjer har haft de senaste två åren. Nu kan vi, precis som före domarna 2009, bevilja väldigt många ansökningar från familjer med barn, säger Mikael Ribbenvik.

I de domar som Migrationsöverdomstolen avkunnade 2009 slog man fast att det krävdes en styrkt identitet för anhöriga att få uppehållstillstånd i Sverige. För de allra flesta somalier var detta omöjligt eftersom det sedan länge inte finns någon somalisk stat som kan utfärda några id-handlingar. Efter denna dom sjönk andelen bifall från ca 90 procent till nära 0 procent

I gårdagens dom slås det fast att om släktskapet är styrkt via DNA inträder en bevislättnadsregel som gör att man inte längre behöver styrka sin identitet. För familjer där det inte finns barn gäller även efter Migrationsöverdomstolens dom att de måste styrka sin identitet.

Bra att även Migrationsverket kommer med vettiga förslag!

/Carina

söndag 15 januari 2012

Ett andra år för mig som kommunalråd

Känns skönt att nu ha ett år bakom sig och det känns bra att nu helt kunna koncentrera sig på ett arbete.
Förra året vid denna tid hade jag fortfarande en del undervisning, vilket pågick fram till sportlovet. Fram till sommaren 2011 var jag dessutom mentor för en trea, så det släppte jag vid deras student 2011.

Om jag nu kan allt - nej! Har fortfarande mycket kvar att lära mig, ex. mediakontakter och området arbetsmarknad. Vill göra så mycket men jag måste nog lära mig ha lite tålamod och lära mig hur man hanterar olika ärenden och deras beslutsvägar!

I morgon har vi sista mötet med politisk ledninggrupp för social ekonomi, sedan sa ärendet gå vidare till Kommunstyrelsen och till sist Kommunfullmäktige. Därefter ska själva arbete med Överenskommelsen (se förra inlägget) starta, men då behövs inte gruppen med politiker längre - vårt arbete är nu klart i och med besluten.

Däremot kommer jag att fortsätta bevaka och delta i ex. ceremonin som kommer bli när kommunen och föreningarna skriver på Överenskommelsen. Men då är det som kommunalråd för social ekonomi som jag deltar.

När det gäller arbetsmarknaden tänkte jag att ni ville läsa mer om vad Folkpartiet vill, så därför länkar jag er dit!
Mitt mål som kommunalråd är att så långt som möjligt få dem som går på försörjningsstöd att, via Bildningsnämnden, ge dem det stöd och den kunskap de behöver för att de ska kunna gå vidare till studier eller arbete/eget företag.

Detta vill jag, på olika sätt, jobba med nu under våren 2012!