lördag 20 februari 2010

Kandidatutbildning för Folkpartister

Är nu på en tre dagars-utbildning för oss som kandiderar, jättekul!

I dag kör seminariepassen igång, bland annat med sociala medier... och där ligger jag nog före en del andra. Har ju både facebook, politiksida via FB och bloggen.

Bara Twitter som saknas... men jag vet inte. Har fullt upp med det andra och att länka vidare till Liberala bloggar.

Nu ska jag nog vara lite social med mina folkpartister/Carina

torsdag 18 februari 2010

Länkar till bra folkpartibloggar

Ett sätt att lära sig mer om politik är att läsa bloggar.

Jag kommer här att lägga in bloggar som jag tycker är läsvärda, och det är Folkpartiet!

Först ut är de som finns i bloggvärlden och från Linköping.

Linnéa, kandiderar till kommun och riksdag
Karin, kandiderar till riksdag och kommun
Reza, som kandiderar till landsting
Rebecka, som kandiderar till kommun och riksdag


Per, skriver här om transpersoner och länkar i sin tur vidare till Amanda.

Andra ute i bloggvärlden är Seved, som jag ofta länkar till för han skriver bra saker och dessutom har han kunskaper om bloggandet!

Jag har genom mitt eget bloggande lärt känna Christer, Rasmus och Mark... men har är ju gift med Birgitta Olsson, som är dotter till Bengt.. som är gruppledare i Linköping... så honom kände jag till!

Ytterligare.. för listan är lång! är Malin, Madeleine, Anna och Niklas.

Välkommen in i blogg/politikvärlden... har fullt upp att hinna med ibland!

Till dig som läser min blogg, ett stort tack/Carina

Att bli fritidspolitiker

Inte ett lätt beslut!

Man vågar inte, eller så har man för mycket skinn på näsan, och blir stoppad av dom som vet bättre.
Eller så är man för ung eller för gammal. Seved har skrivit om att vi behöver släppa in fler yngre och det är rätt. Men vi behöver också släppa in fler nya. . Även Anna har skrivit om unga i politiken

Varför blir man då fritidspolitiker... eller kommunalråd som vår talare på Folkpartiets årsmöte talade om i går? På min hemsida finns ett inlägg, som var i Linköpings Tidning för ett bra ta sedan.

Men vad anser jag idag? Jag står som nummer 2 på kommunlistan och sista person på riksdagslistan (ankare) och jag har byggt upp min valplattform... så några tankar måste jag väl ha, om att ha uppdrag, nu när jag har börjat bli "varm i kläderna".

Är det för att jag vill ha makt? Är det för att jag vill komma bort från mitt jobb? Är det för att jag vill ha bra betalt? ..... Ni som känner mig vet nog att detta inte stämmer på mig.

Jag gillar mitt jobb... att få vara ute i verkligheten, och tampas med mina ungdomar.
Makt...jag är rätt försiktig av mig, och det är nog mer så att andra tycker till vad jag ska göra....
Ekonomin... jag är glad så länge min tjänstledighet betalas och att jag inte går back. Jag går några hundralappar plus varje månad, jämfört med min lärarlön, men med tanke på allt arbete som jag lägger ner på min lediga tid så tror jag att jag kan unna mig det.

Information - mitt ledord! Demokrati - mitt rättesnöre! Räcker det?
För att få kunskap så måste man få information.... ja, jag får nog lägga dit det ordet också. Kunskap - mitt nöje!

Att göra rätt för sig, alla behövs, delat ansvar, rättvisa och solidaritet. Bra begrepp!

I morgon bitti åker jag till Stockholm på kandidatutbildning, i tre dagar! Vad kul det ska bli!!!
Och vad mycket jag kommer att lära mig. Tack kommunföreningen att jag får åka, och dessutom i så fint sällskap - vi är fyra personer härifrån.

Nu ska jag gå in och kolla vad som skrivits på Facebook och så ska jag nog kolla mina folkpartikollegors bloggar... återkommer nog med några länkar!

Jag som vill ha din röst 2010/Carina

tisdag 16 februari 2010

Prästtomta skjutfält

Jag lovade förut att jag skulle återkomma! Jag vet inte riktigt vad resultatet blev, måste få lite distans till det som hände idag.

Men ärendet går nu vidare som interpellation, och den kommer att lämnas in i morgon!

Se texten:

Linköping 2010-02-16
Interpellation till Linköpings kommunfullmäktige

Med anledning av den oro som hushållen i norra skogsbygden känner för en framtida utbyggnad av Prästtomta skjutfält, ställer jag dessa frågor:

1. Har politikerna i Linköpings kommun kunnat tillgå ett fullständigt beslutsunderlag när det gäller Garnisonsplanen, eftersom man inte minns att de diskuterat frågan när de boende frågar dem?

2. Ingen politiker som de har pratat med känner igen dessa frågor. Jag själv har aldrig hört detta diskuteras i Stadshuset, utan enbart vid Vreta Närråd (när jag satt där under perioden 2003-2006).

3. Garnisonsplanen är godkänd och information har gått ut till Linköpings kommun, enligt Försvarsmakten, vem har man informerat och vilka tjänstemän är det som arbetar med dessa frågor?

4. Överlåter, i värsta fall, kommunstyrelsen i Linköping till Motala kommun att fatta beslut även å kommuninvånare i Linköpings vägnar i frågor rörande just Försvarsmakten och Prästtomta skjutfält?

5. Har detta varit uppe i Kommunstyrelsen och Barn- och Ungdomsnämnden (ang. skolskjutsfrågan)?

De boende i bygden har inte något emot att Försvarsmakten fortsätter med befintliga skjutfält. Det finns inte några krafter i rörelse som protesterar mot BEFINTLIG VERKSAMHET, utan protesterna gäller den utvidgning man vill göra genom att ta mera mark i anspråk, ca 1 000 ha.

6. Kommer skjutfältet att utvidgas och vad innebär det i så fall?

7. Blir det nu eller om 10, 20 eller 100 år?




Carina Boberg
Folkpartiet


Från en som ställt för många frågor på ledamöternas frågestund (konstigt att de personer som jag skickade frågorna till inte reagerade), men nu är det gjort!/Carina

Fråga från ledamot till kommunalråd

Idag på kommunfullmäktige, kommer jag att ställa en fråga till Paul/Muharrem om vad kommunen gör för att lugna oroliga boende i område som Försvaret vill ha.

Prästtomta skjutfält vill utvidga sitt område med ca 1000 ha, vilket drabbar ca 40 hushåll.

Återkommer med hur det gick och vad jag sa!/Carina

söndag 14 februari 2010

Demokrati i praktiken

Att vara boende i Linköping och få var med och delta i förändringsarbetet är jätteviktigt.

Det fick de boende i Skäggetorp göra under vinter, där de skulle tycka till om aktivitetsparken, se mina tidigare inlägg!

Demokrati kan också vara att via enkäter få tycka till om vad man anser om Linköping. Förra året hade Mål- och Utvärderingsutskottet (MoU under KS) ute en medborgarundersökning med intressant resultat.

Via nämnderna har vi kontakt med brukare, elever, resenärer mm som sedan redovisas på nämndmöten och som vi i MoU sedan samlar upp til vår redovisning av Strategisk plan.

Demokrati kan också vara att delta på möten som kommunen ordnar eller få träffa en politiker som kommer för att lyssna på vad ni säger.

Det gör jag idag på många olika sätt. Dels är jag ute mycket i Skäggetorp och deltar i olika aktivitet och på olika möten, dels är jag på skolbesök för Barn- och Ungdomsnämndens räkning.
Jag har varit med på Stadshusets Öppet hus för åk 8 några gånger och via kommunstyrelsen varit på företagsbesök.

Eller så kan man göra som jag gjorde i går, ut och träffa boende som känner en stor oro för vilket beslut Riksdagen ska ta! Och för vad kommunen inte gör. Mer om det på tisdag.

Folkpartiet finns också på Lilla torget sista lördagen varje månad. Det har vi nu gjort i flera år och det är bara när det är riktigt dåligt/kallt väder vi ställer in det + juli månad.
Vid vårt torgbord så finns det material och kaffe och möjlighet för en liten pratstund med oss som sitter i Kommun/Landsting/Riksdag.

Välkommen den 27 februari, mellan 11-13 finns vi på Lilla torget

Tyvärr kan jag inte komma själv, vi är bjudna på trerätters middag hos dotter i Stockholm/Carina