fredag 16 augusti 2013

I Linköping ger vi lärarna arbetstid och inte bara löneförhöjning

I mars tog Kommunstyrelsen, Bildningsnämnden, Barn- och Ungdomsnämnden och Personalutskottet beslut om att satsa på lärarna, Införande av karriärtjänster.

I Norrköping har de gjort samma sak, men där får inte lärarna någon nedsättning i arbetstid - helt självklart att de då kan gå ut med 57 tjänster detta läsår jämfört med Linköping som går ut med 16+14 tjänster.

Ja, det kostar för kommunen!
Men det tycker vi är värt, för vi kan inte lägga nya arbetsuppgifter på våra lärare utan att se till att de har rimliga förutsättningar för uppdraget.

Eller är det möjligheten att kunna höja lärarnas lön med 5000 kr utan att kommunen gör något själva...när det gäller Norrköping?

I Linköping ska 60 % vara kopplat till undervisning och 40 % höra till eller ligga i nära anslutning till undervisningen och ska ses som ett utvecklingsuppdrag.
Detta utvecklingsuppdrag är då att arbeta som förstelärare!

I Linköping satsart vi på våra lärare, så förutom dessa 5000 kr, som kommer från staten, betalar kommunen de 40 % som då måste ersättas av någon annan lärare plus 2000 kr extra för övergången till annat kollektivavtal.

Vad gör Norrköping - ger lärarna ännu mer arbete!!!!

torsdag 15 augusti 2013

Kommunen nattvandrar med föräldrar

Förra året startade kommunen ett samarbete med föräldrar till elever som startar åk 1 på gymnasiet.
Ett andra år, med samma koncept, är då en positiv tradition och vi hoppas på samma gensvar som förra året.

"400 föräldraögon på natten gjorde skillnad", rubrik i Corren den 31 augusti 2012

Självklart vill ha fler ögon detta år och de datum, som nu alla föräldrar och "andra" vuxna, kan nattvandra är den 23/8 och den 30/8. Mellan 21.00-24.00 är lokalerna på Apotekargatan öppna för samling, information och en kopp kaffe

Vår förhoppning är att gymnasiestarten även utanför skoltid ska ge alla elever en positiv upplevelse.

Där är Du, som förälder, den viktigaste pesonen i Din ungdoms liv!

Ett brev har nu gått ut till alla hushåll, som har en nybliven gymnasielev, och min förhoppning är att alla ställer upp någon av dessa två kvällar.

Själv kommer jag att delta den 30/8 - kommer Du?

tisdag 13 augusti 2013

Utmaning, att hyra ut rum till våra studenter

För fyra år sedan hyrde jag ut dotterns rum åt en student, ca 2 månader.

I dag hyr jag ut hennes rum igen...men denna gång har jag tömt det sista som fanns kvar i hennes rum och gjort vårt arbetsrum till arbetsrum/gästrum.

Jag bor i en studentstad och som alla andra studentstäder, om vi bortser från Stockholm, så är det svårt att få boende för våra blivande studenter vid Linköpings Universitet.

Så därför utmanar jag nu alla i Linköpings stad, att hjälp våra ungdomar.

Vi vill ha våra studenter och Sverige behöver våra studenter.
Folkpartiet satsar nu forskningen, se länken http://www.folkpartiet.se/var-politik/var-politik-a-o/forskning/ och på våra universitet, http://www.folkpartiet.se/var-politik/var-politik-a-o/universitet-och-hogskolor/

För att återgå till min rubrik så vill jag att alla som har ett rum med en tom säng att ta kontakt med Universitet. Räcker med en säng för en del, en del kan vilja ha ett rum och det tror jag också att finns tillgång till hos många.

På bussen i morse träffade jag på en bekant, så jag jag har redan värvat en "uthyrare" Vill du vara med? Ta då kontakt med Universitetet, Bostadspoolen

/Carina






måndag 12 augusti 2013

Folkpartiets satsning på utbildning

I dag gick Jan Björklund ut med pressmeddelande om ny Industriutbildning, se länk:
http://www.regeringen.se/sb/d/16837/a/221322

I helgen hade Jan sitt sommartal i Göteborg, se länk:
http://www.folkpartiet.se/jan-bjorklund/tal/sommartal-av-jan-bjorklund-i-goteborg-den-11-augusti-2013/

Jättebra att man nu ser över industriutbildningen! Under ett antal år har eleverna låtit bli att söka till industriutbildningen, av olika orsaker, och detta även innan GY11. Så det har inte att göra med högskoleförberedande program kontra yrkesprogram.
Däremot har man sett att det nya Tekniska programmet har fått fler sökande än tidigare och i samband med det intresset från våra elever känns det rätt att ändra programutbytet - ligger rätt i tiden!

Helt kortfattat innebär det att
* En ny industriell inriktning skapas på Teknikprogrammet
* Nuvarande Industritekniska programmet avskaffas
* Redan antagna elever på Industriteknsika programmet fullföljer påbörjad utbildning

Men fortfarande kvarstår problemet - hur ska näringen få våra ungdomar intresserade av ex. svetsteknik?
Behov finns och häur tror jag att både Linköpings kommun, Östsam, friskolor och näringen behöver samarbeta ännu bättre än i dag.

Vad görs?
Jag har en grupp som samlas regelbundet och tar upp dessa frågor och försöker hitta forum och mötesplaster mellan oss och eleverna.
Landshövdingen har tagit initiativ till en Industridag i höst, se länk
http://carinaboberg.blogspot.se/2013/01/industridag-den-26-november-2013.html
Näringen, via bland annat Industrikompetens jobbar också med dessa frågor. Med mera.......

Så nu är det bara för våra elever att våga välja dessa industriella inriktningar, för jobb finns. Och det kommer fortfarande vara samma upplägg - en yrkesutbildning precis som idag!

Jans sommartal har jag också länkat till! Tänkte redovisa det som jag tycker är viktigt, hela talet har ni via länken på Folkpartiets hemsida.(plockat delar av hans tal!)

*Unga människor ska inte starta sitt liv i bidragsberoende.
Vi behöver få fler vägar in på arbetsmarknaden för våra unga. Då kan vi inte ha en skola där alla som gipsfigurer ska stöpas i samma form. Människor är olika. De vill olika. Det måste vara utgångspunkten för vårt skolsystem.

Lärlingar får ofta riktiga jobb efter sin praktik och därmed en framtid på arbetsmarknaden. Det är därför som ett av Folkpartiets viktigaste krav är att höstens budget innehåller en satsning på en massiv övergång till lärlingssystem i Sverige.
Ungdomar ska inte behöva leva på bidrag – ungdomar ska få chansen att bidra.

* De senaste åren har svensk skola gått igenom reformer som aldrig förr sedan 1840-talets folkskolereform.
Betygen tydliggör vad som förväntas av eleven. Betygen ger information till föräldrarna. Förekomsten av betyg ökar skolans fokus på kunskapsresultat. Sverige är fortfarande ett av de länder som börjar senast med betyg.
Vi ska ha tydliga kunskapskrav, tydliga utvärderingar och tydlig information till föräldrarna.
Det finns ingen som helst anledning att vänta med att få veta hur det går för barnen i skolan.

* Rätten att välja skola är i dag etablerad.
Det är föräldrar och elever som själva bestämmer, inte längre kommunalråden. Det är en viktig valfrihetsreform.
Även reglerna för friskolor måste stramas upp betydligt. I den nya lagstiftning vi nu jobbar med skall bara ägare som har långsiktiga ägarambitioner godkännas. Det kommer i praktiken att utesluta de flesta riskkapitalbolag.
Vi ska ha valfrihet. Vi ska ha mångfald. Vi ska ha friskolor.
Men vi ska bara ha aktörer som är långsiktiga och seriösa!

* Folkpartiet röstade emot kommunaliseringen av skolan.
Likvärdigheten har minskat. Resultaten har sjunkit. Läraryrkets status har djupdykt.
En av de stora reformerna under nästa mandatperiod borde vara att återförstatliga den svenska skolan!

* Efter ett par årtionden av nedgång i antalet ungdomar som vill bli lärare, har söktrycket nu vänt uppåt.
Det är ett av de första viktiga resultaten av alliansens nya utbildningspolitik, med ny lärarutbildning med högre krav, lärarlegitimation och karriärtjänster.

Folkpartiets viktigaste prioritering inför höstens budgetarbete är en fortsatt satsning på högre lärarlöner. Det behövs för skolans skull och för Sveriges skull. Ytterst handlar det om våra barns framtid och att locka fler duktiga ungdomar in i läraryrket.
Därför har vi infört förstelärare; en möjlighet för yrkesskickliga lärare att göra karriär i yrket och att höja sin lön.
Lärarna har Sveriges viktigaste yrke! De förtjänar högre lön!

/Carina

söndag 11 augusti 2013

Blivit särbo

Lite tidigare än väntat så har jag och min make blivit särbo.

Min man har diagnosen Lewybodydemens, se min andra blogg http://lewybodydemens.blogspot.se/, och ett boende på demensboende var planerat. Men ödet vill annorlunda, och denna gång var det en ovanlig bakterie som ledde till urinvägsinfektion och med det försvann mycket energi i min makes kropp.

Samma dag som jag skulle hålla mitt tal på Almedalen, se förra inlägget http://carinaboberg.blogspot.se/2013/07/folkpartiet-i-almedalen.html, ramlade min make och tack vare min son och hemtjänsten så kom han iväg till sjukhuset.

Maken står nu i kön för boende på sjukhem och fram tills dess inflyttning kan ske, bor han på korttidsboende.

Så man kan säga att jag hade tur i oturen för detta var min sista arbetsvecka innan semestern. Så denna semester har jag praktiserat inom äldrevården, och då speciellt korttidsboende och detta då under den jobbigaste perioden för personalen - semestertiden! Men jag har bara gott att säga om avdelningen och de har ställt upp bra för min make.
Nu vill vi bara att ett boende ska bli ledigt på ett sjukhem, så vi får lite mer avskiljhet. Blir bättre med en egen lägenhet som man kan möblera med egna möbler mm än att som idag dela rum med en person till....och som gärna byter långbyxor med maken.

I morgon är det alltså arbetsdag igen, efter fem veckor som jag ägnat åt maken, kolonistuga och åt fotboll!

Hösten kommer nu bli intensiv med ett år kvar till valet. Ska nu lägga upp min egen politiska plattform inför valet 2014. Jag ställer upp som kandidat till kommunvalet även denna gång och mitt mål är att fortsätta som kommunalråd för Folkpartiet, i Alliansen, en mandat till.

Vi syns under hösten, och nästa inlägg kommer inte bli så personligt.

Kram Carina