onsdag 12 januari 2011

Invigning av Isovalen

I dag hade jag mitt första tal som kommunalråd! Se text nedan:

Som lambohovsbo har jag åkt förbi denna plats många gånger och följt bygget av vår nya arena. Jag visste inte då, att jag nu som nytt kommunalråd för idrottsfrågor, skulle få möjlighet att stå här och prata. Känns stort att få ta över efter Bengt Olsson!

Genom ett förslag från en medborgare, som såg vinsten av att kunna åka långfärdsskridskor även isfria vintrar, så kan vi idag se resultatet av en friidrottsarena som kan användas året runt.

Den strålande och funktionella idén kom från Anders Norr, som är ordförande för Linköpings långfärdsskridskoklubb.

För att lära mig lite mer om denna fina naturidrott så var jag inne på klubbens hemsida.
Där fanns bland annat bildinstruktioner på hur man beter sig när man ute på sjöis och hur man ”talar” med hela kroppen.
De tecken man använder är för Stopp, fortsätt och fara!

Fara-tecknet behövs inte här idag – men de andra tänkte jag att vi kan lära oss! Kan ju vara bra när vi alla äntrar isen;

När jag gör så här – sträcker ut båda armarna – så betyder det STOPP
Och sedan en arm i luften – då FORTSÄTTER vi!

Jag är stolt över att bo i en kommun som Linköping, där idéer blir verklighet.
Linköpings målsättning är ju att bli årets idrottskommun år 2015 och då passar detta bra;
koppling mellan sommar och vinter - att kunna åka skridskor respektive springa 100 meter på denna bana!

Det enda av sitt slag i Sverige, läser jag i pappret som jag fått från Akademiska hus, och jag förstår att de är stolta idag!
Att kunna använda den fjärrkyla som redan finns här och som produceras av tekniska verken i fjärrkylecentralen – mitt tekniska sinne tilltalas av detta!

Anläggningen hyrs av Linköpings kommun och vi kommer i juni ha ytterligare en invigning – då av friidrottsarenan. Det är Kultur och Fritidsnämnden som har tagit beslut om att verkställa Isovalen (känn på ordet IS-OVALEN).


Det är viktigt med arenor som ligger i närheten av Linköping för dem som inte har tillgång till bil – närheten till stadsdelarna och till Universitetet! En isbana som kan användas av min granne från Lambohov, skolklassen i Skäggetorp och av våra studenter! Linköping, en kommun som satsar på spontanidrotten

Att kunna åka på is, även när den ligger på våra sjöar, kan vara lite säkrare här för dem som är nybörjare.
Men speciellt de vintrar som vi inte har denna kyla, som vi inte är bortskämda med, att då kunna erbjuda denna möjlighet – det gillar jag!

Jag har inte själv nyttjat långfärdsskridskor, knappast vanliga skridskor, men som god förälder har jag varit ute med mina barn och hejat på när de lärt sig åka skridskor.

Men jag kan förstå känslan av att fara fram på den sjö som man kanske har badat i under sommaren och nu på vinter se vattnet under den tjocka isen.

Att kunna använda sig att ett fortskaffningsmedel som inte kräver mer än is och lite benkraft. För även om ni i dag kan åka skridskor här så tror jag inte det kan ersätta den känsla som infinner sig när ni i klubben tillsammans intar naturen och åker ut på en långfärd .

Eller för att använda Elisabeth Nilssons ord, vår landshövding,

”Att fara fram över myrarna och skärgårdsisen med vinden i ryggen och solen i ansiktet – det är underbart” (Corren)


Jag hoppas att matsäcken kommer smaka lika bra här som ute på den riktiga isen och att ni också kommer att utnyttja närheten till en is, som inte är skrovlig och som inte har några farliga vakar och som ligger nära er bostad.

Grattis kommuninvånare till Isovalen

Inga kommentarer: