torsdag 31 mars 2011

Katedralskolans FN-spel


Tisdagen 28/3 hade Katedralskolan sitt årliga FN-spel.
Jag hade förmånen att hålla ett invigsningstal.


Eftersom det var ett rollspel - eleverna representerade olika länder och de skulle diskutera i 6 olika utskott så utgick i mitt tal från att jag var den som representerade Linköping/Sverige. Fick applåder!

Välkomna, diplomater från FN:s medlemsländer till min stad Linköping

För mig som svensk kommunpolitiker så inser jag att ni har viktiga dagar framför. Ni kommer att bland annat förbereda er för klimatmötet i Sydafrika – jag hoppas att ni förbereder er väl idag! För det finns så många viktiga frågor att diskutera och som även berör mitt land!

Jordbruk och tillgången på råvaror. Många av er kommer från länder som har brist på åkermark och på bra infrastruktur och ni andra har bättre utgångsläge. Er uppgift blir nu att komma överens!

Kärnkraft /kärnvapen – var står Ditt land när det gäller denna fråga? Vem av er har rätt att ha kärnvapen och ska vi ha kärnkraft? Diplomater – följer ni utvecklingen i Japan – både det som hänt i dagtid och det som hänt långt innan Ni var födda?

AIDS är inte bara en hemsk sjukdom utan också en katastrof för många länder! Barn lämnas själva när både mamma och pappa gått bort och när resten av släkten inte kan hjälpa till – vem gör det då? Den ekonomiska konsekvens när ett land tappar en hel generation går inte att beräkna – ni har ett gediget arbete framför er för att hjälpa de länder som inte reder ut detta själva!

Folkrätt och jämställdhet – konflikter i ett land som Israel – vad händer då med familjen som ska få sin vardag att fungera? Hur ser jämställdheten ut i våra länder – som drabbas av krig när man dessutom har frågor som abort och barnamord på sin agenda?

Som kommunalråd i Linköping ser jag fram emot att kunna delta i ert arbete de närmaste dagarna. Jag vet att hårt arbete ger bra resultat! Jag är imponerad att det program ni har framför er, speciellt de förberedelser ni måste ha haft innan dagens samling. Lycka till

Härmed är Katedralskolans FN-spel 2011 invigd

PS det sjätte utskottet var handel...missade det! DS

/Carina

2 kommentarer:

Erik Svansbo sa...

Hej Carina!
Vad är detta för FN-spel? Finns det mer information att få tag på?

cb sa...

Hej Erik
Det är i Samhällskunskapen de har detta. Har haft det ett antal år.

Om du vill kan jag fixa namn och telefonnummer åt dig om du vill ha mer info.

Mvh Carina