torsdag 23 juni 2011

Invigning av friidrottsarenan

I går höll jag mitt tal på invigningen. Vädret skötte sig, hade regnat "av sig" på annan tid så både presskonferensen och invigningen klarade sig utan ösregn.....

Mitt tal:
För exakt 161 dagar sedan stod jag här och talade vid invigningen av Isovalen – jag måste erkänna – jag kan nog mer om friidrott än om skridskoåkning!

Jag var en av dem som satt fängslad vid TV när Ingemar Stenmark åkte nerför backarna men jag var också en av dem som följde Carolina Klüft när hon tävlade i sjukamp för Sverige. Vilka duktiga idrottare som nu har kunnat få mig till TV-soffan och följa deras kamp mot guldet!

Friidrotten har sedan dess legat mig nära och jag försöker även idag följa vissa sändningar.

Jag läste på Wikipedia att friidrott är med stor sannolikhet en av de idrotter med längst historia. Vilken känsla att få stå här och inviga en arena där man ska tävla i en idrott med dessa anor.

Under olympiska spelet 776 f. kr. tävlade de aktiva i att springa ”En stadium”, som motsvarade 180 meter. De första moderna olympiska spelen invigdes i Aten 1896 och sedan dess har friidrotten varit en naturlig del av tävlingen. Nu är det ju inte bara löpning som ska ske här på banan, får jag hoppas, utan många fler av de grenar som finns inom friidrotten.

Från 50-talet och 30 år framåt präglades friidrotten av det kalla krigets uppdelning i väst och öst. Att lyckas inom idrotten var viktigt för många fd. östländer, som Tjeckoslovakien och Sovjetunionen.

Friidrotten är idag en global sport – inte bara när det gäller antalet länder utan även tävlingsresultat. Vid de olympiska spelen år 2000 var det hela 51 länder som hade idrottare som fick medaljer.

Blanka och Emma i höjdhopp – vilken dramatik! Men tänk er en sjukamp här, med våra elever från olika skolor runt om i vår kommun. Vilka nya stjärnor kommer vi att få följa på denna fina arena? Blir det Lisa eller Linus (från Corren) som kommer att locka oss hit, både i solsken och regn?

Här gott folk – ska man springa, hoppa och kasta pinnar!


/Carina

Inga kommentarer: