söndag 11 november 2012

Nystartszoner

I boken Från Utsatt till Utmärkt område, från Fores, har redaktören Andreas Bergh samlat experter som ge rsin syn på jur utsatta områden kan lyftas ur sociala klyftor och kräftgång.

Författarna tar upp allt från skola, till stadsplanering och semantik. Det de har gemensamt är att de anser att  finns gott om ideer för att förändra situationen. Eller som Andreas själv säger:
"Det är olyckligt om frågan diskuteras under premissen att alternativet till nystartszoner är att inte göra något alls".

Min allianskollega Robert Pettersson har skrivit på sin blogg om oppositionens attityd. Och jag håller med honom - att prata om att vi med detta skapar konkurrenssituaitoner - har vi inte marknadsekonomi i Sverige? Och blir gruppen som nystartszoner vänder sig till, verkligen hjälpta?

Vi i Linköping, alliansen, inser att vi behöver all hjälp vi kan få.
Har skrivit förut om detta  i ett inlägg från Almedalen och vi har även andra "projekt" i kommunen, allt för att hjälpa utsatta grupper. Och vad är skillnaden här? Synd om de på Tornby eller är det synd om marknaden....mig icke förstå!

Jag ska inte referera till boken, har inte läst den än. Men mitt mål i detta arbete, som kommunalråd för stadsdelsutveckling, är att se till den egna individens inre krafter och förmåga till egna lösningar.
Och jag tror, och hoppas, att detta tillsammans med andra insatser, ska få Skäggetorp att bli den stadsdel som Skäggetorpsborna själva anser att det är - en stadsdel med många personer som kan och vill få en chans!

Vi är så förbaskat snabba och bedöma vad "de" ska göra och inte göra, varför inte se att det finns andra möjligheter än att toppstyra?

/Carina


Inga kommentarer: