tisdag 14 juli 2009

Barnomsorg

I gårdagens nummer av Linköpings Tidning finns en artikel som handlar om en familj som måste flytta från Linköping för "kommunens snäva barnomsorgsregler". Pappan har sin arbetsplats i bostaden och vill inte passa barn under sin arbetstid.
Redan den 16 februari fanns det i Corren en artikel om detta, att en familj som fått tillökning och en pappa som arbetar hemma.
I samband med den senare artikeln dröjde det inte länge förrän reaktionerna kom från allmänheten. På Ordet fritt den 18 februari kan man läsa "Välj aldrig arbete före barn", "Betala dagisplatsen själva", "Ta vara på er tid tillsammans", "Hitta på egna aktiviteter" och "Orkar vi inte umgås med våra egna barn?"

Båda dessa familjer vill ha mer tillsyn än de 15 timmar som kommunen är skyldig att ge. I gårdagens artikel gör man en jämförelse med Stockholm som har generösare regler, med tillsyn upp till 30 timmar.
Är det kommunens roll att lösa arbetsplatsfrågan? För det är väl det som det handlar om egentligen?

Dessa båda pappor har sin arbetsplats hemma, en nyfödd som mamman tar hand om och sedan syskonet som då får vara på förskolan i 15 timmar. Pappan känner att han måste hoppa in och hjälpa till då det äldre barnet och ropar och om mamman är upptagen med den nyfödda. Eftersom han finns i huset och det äldre barnet har svårt att förstå vad som är arbetstid/fritid för pappan.

Jag kunde inte låt bli att göra ett inlägg i en annan debatt om 15-timmarsbarnen
2008, där jag skrev under Ordet fritt att "15-timmarsbarn orsakar köer till barnomsorgsplatser". Och det var samma sak där - det dröjde inte länge förrän allmänheten kom med sina åsikter. Men där blev det lite blandat, ""Sluta skyll på 15-timmarsbarnen", "Skyll inte barnomsorgskaoset på 15-timmarsbarnen", "Rika kommunen Linköping klarar inte av barnomsorgen" men även "Stackars föräldrar som måste ta hand om sina barn".

Och då är det dags igen, men denna gång skriver jag på min blogg!
Jag tycker att samhället, på alla vis och så långt som det är möjligt, ska hjälpa barnfamiljer med deras vardag. Men...... ska vi ha längre barntillsynstid för familjer, där man har fått tillökning och har 15 timmar, där pappan (som det gäller i dessa två fall) har sin arbetsplats hemma? Nej, det tycker inte jag. Och speciellt inte idag i det ekonomiska läge som kommunen befinner sig i.
Det är svårt att lösa alla problem som uppstår för en familj, som är i behov av barntillsyn. Men jag tycker nog att det ibland har gått lite för långt. Fungerar det inte att ha arbetsplats hemma så är det kanske en arbetsgivarfråga?

Att lägga in länk i texten är fortfarande min hemläxa, men det går framåt/Carina

Inga kommentarer: