fredag 27 november 2009

Jag tänker köpa julskinka i år!

I bland tycker jag media är så snabba på att visa en sida av myntet, i detta fall svinbönder.

Ja, om det är en gård som missköter sina svin.... helt självklart ska det åtgärdas.

Men om nu djurrättsaktivister, under två år, filmar det de tycker är hemskt (de vill inte alls att vi ska ha svingårdar) så blir det fel att visa dessa sammansatta filmsnuttar och säga att alla bönder missköter sig.

Jag läser i Extra (en gratistidningen i Lkpg) om bonden Andreas Westesson (känd från "Bonde söker fru") och min fd. elev! och som säger att djurrättsalliansens bilder är missvisande. De är inne på nätterna, och hittar en död kulting... självklart att den ligger kvar, för det är på morgonen som den plockas bort.

Och döda kultingar kommer vi aldrig ifrån!
Men om de fortsätter ligga kvar - protestera! Men det gör inte aktivisterna.

På Rapport i går så fick vi informationen att de har filmat under två år, utan att anmäla missförhållande. De är precis lika skyldiga som den bonden som missköter sina djur.

Centerpartisten Staffan Danielsson har skrivit många kloka saker på sin blogg, läs den gärna.

Jag pratade med instruktörer idag på min arbetsplats (jobbar på Naturbruksgymnasium) och den information som jag har är:

* Om du går in på natten för att filma, så väcker du grisarna och de blir rädda. Självklart kryper de ihop i ett hörn, det skulle jag också gjort.

* Om du går in i stallet och är okänd för grisarna reagerar de med att bli otrygga, oavsett tid på dygnet... för de känner inte dig. De är personligheter och beroende av personal som de känner igen och kan lita på.


Snälla ni.. ta det lite lugnt innan ni går på allt som nu är på TV och i tidningar.

Ta och gör ett besök på en svingård... men kolla först för det är stora restriktioner med tanke på smitta och du måste ha skyddskläder på dig, du ska inte ha varit på en annan gård nyligen och absolut inte utomlands senaste veckorna.

En som vill bli din kandidat 2010 och som arbeta för en levande landsbygd/Carina

5 kommentarer:

Staffan Danielsson sa...

Tänkvärt inlägg och rubrik, Carina!

Carina Boberg sa...

Tack Staffan

Maria i Skåne sa...

Du viftar bort det alldeles för lätt, tycker jag. Jag är ingen aktivist på något sätt men har som så många andra reagerat starkt. Och tycker att aktivisterna har gjort en bra insats och väckt debatten. Det är på tiden att vi tar detta på allvar och ta vårt ansvar som konsumenter. Men det yttersta ansvaret har bönderna och politiker som ser till att det regelverk vi har efterlevs. Hade ni gjort det hade denna aktivistaktion heller aldrig ägt rum.

Det faktum att grisarna äter på varandra... tycker du att det också är ett normalt inslag i grisarnas nattliv?

Carina Boberg sa...

Hej Maria
Jag har stor förståelse för din reaktion och jag tycker att de gårdar som missköter sina djur ska bort.

Jag tycker inte att det är bra att döda grisar ligger kvar så länge att andra ger sig på dem och "äter" på dem... men det kan också bero på att de inte fått någon mat...

Ska kolla med mina kollegor om detta är ett fenomen som uppstår vid dålig tillsyn eller om det är ett "normalt" inslag.

Helt självklart ska vi politiker ta ansvar för bra djurhantering.

Måste få göra reklam för att vi inom Folkpartiet har en mycket drivande kvinna, Marit Paulsen, som senast när hon satt i EU arbetade för bättre djurtransporter.
Det är också ett område som behöver ses över......

Mvh Carina

Anonym sa...

Hej
Svinens naturliga beteende inkluderar att äta kadaver. se länk http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=191327&context=
hälsningar
kollega på naturbruksgymnasiet