söndag 13 december 2009

Landsbygdsskolor

Nu ska jag skriva om ett mycket känsligt ämne - nedläggning av skolor. Det finns nog inget annat inom Barn- och Ungdomsnämnden som kan väcka så starka känslor, när detta är på tapeten!

Nu måste vi i nämnden även ta obekväma beslut, inte alltid roligt att vara politiker, men någon måste göra detta.
Samhället förändras och barnfamiljer bor inte alltid där skolor och förskolor finns.

Vi har tex. sett en stor efterfråga på förskoleplatser (dagis) i Vasastaden, vilket vi inte alls har haft möjlighet att tillfredsställa Svårt att bygga nytt i ett område som är så pass gammalt som denna del är.... men nu finns det hopp, man har hittat ett grönområde!

För något år sedan hade vi en diskussion om skolnedläggningar, bla. på landsbygden. Och denna skola var en som jag inte alls hade haft problem med att lägga ner. Dels är skolan gammal och matsalen är utdömd, många barn bussades redan (mellanstadieelever) och bussen skulle bara gå åt ett annat håll med ungefär samma restid. Dels fanns det föräldrar som ville att vi skulle lägga ned skolan, för de såg nya möjligheter i den andra skolan som de inte hade, som ex. speciallärare.

Nu blev det inget beslut om nedläggning, av olika orsaker.

I går, i Linköpings Posten, finns en artikel.... Lägg ned Västerlösa skola....

Jag tycker vi ska lyssna på dessa föräldrar och se till hela landsbygden

Jag som vill få din röst 2010/Carina

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du kommer troligen få många röster från landsbygden, då du vill lägga ned Västerlösa skola utan att egentligen ha några sakliga argument. Det var några orsaker till att skolan fick vara kvar skriver du. De återfinns i diariet på kommunen. Västerlösas lantbrukare är nog nöjda med en lärare på Vreta som propagerar för nedläggningen av en landsbygdsskola. Framförallt där vissa av dina elevers framtida arbetsgivare verkar. Tycker du man ser till hela landsbygden när man ser till vissa föräldrar? Det verkar så på din text. Kom gärna ut med eleverna från Skäggetorp, så kan vi enas om integrationsmöjligheterna som inte bara höjer stanine-resultaten.

Carina Boberg sa...

Hej Anonym
Jag har lyssnat på båda sidorna, både på de som vill lägga ned skolan och de som vill ha den kvar. Det är min uppgift som ledamot i Barn- och Ungdomsnämnden.

Jag kan utläsa i ditt svar att du hör du till den sidan som vill ha skolan kvar. Du kanske bor i Västerlösa och känner dig kränkt nu när jag som ledamot i BoU går ut med detta.

Nu blir det inga beslut än, för vi lägger inte ner skolor utan att ha all ny fakta, men min personliga åsikt är fortfarande den att man kan koncentrera resurserna även på landsbygden.

Mvh Carina