måndag 18 oktober 2010

Alla barn har rätt till bra undervisning

Lärare ska vara behöriga - med andra ord ha en lärarlegitimation.

Och detta ska även gälla friskolorna - finns ingen anledning att ha några undantag.


Även socialdemokraterna tycker detta är bra - vad vill SD, MP och V? För alla vill väl höja lärarnas status eller.....?

Vår nye integrationsminister har nu uttalat sig om gömda barnen och deras skolgång - bra jobbat Erik!

Har själv skrivit interpellation om detta - med Vänster - här i Linköping. Hittade den på Folkpartiets sida, när jag sökte artikel om gömda barn - där ser man!

/Carina

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som jag förstår remisspromemorian och propositionen är problemet ju bara att regeringen informerat felaktigt jämfört med vad deras förslag verkligen går ut på – att de redan fastanställda obehöriga lärarna får betald fortbildning så att de blir behöriga plus får legitimation för att de redan är anställda – samt att de nyutbildade får ett provår. De lärare som redan är behöriga – dvs redan har en fullständig lärarutbildning och behörighet kommer däremot inte att få legitimation om de inte har minst ett års anställning redan som lärare – och då i de ämnen de är behöriga för. De behöriga lärare som inte har ett års arbete som lärare på heltid i de ämnen de är behöriga för kommer inte att få legitimation och kommer inte heller att få lov att undervisa fr o m 1 juli 2012. De har inte heller någon rätt att få ett provår som ger dem rätt till legitimation – detta provår garanteras endast de som ingår i den nya lärarutbildningen. Anställda obehöriga lärare kommer däremot att garanteras fortbildning så att de får rätt till legitimation.

Så hela förslaget gynnar endast nyutbildade och redan anställda, inte de behöriga lärare som trängts ut för att man istället anställt obehöriga lärare. Och detta trots att regeringen informerat raka motsatsen – dvs att behöriga lärare ska få legitimation ”med stor automatik” och genom en ”enkel ansökan” – detta stämmer alltså inte med vad förslaget verkligen säger – men det har regeringen valt att inte informera om.
se regeringen förslag (enligt den senaste remisspromemorian som inte stämmer överens med hur Björklund informerat på pressträff, inte heller med hur man informerat DN-artikel) – http://www.regeringen.se/…/4b2ecbd1.pdf

Att regeringen valt att inte informera om detta – utan istället sagt att behöriga lärare ska få legitimation genom en ”enkel ansökan” – framgår i denna DN-artikel http://www.dn.se/…/…la-sveriges-larare-2012-1.1075987 – samt på pressträffen på departementet där Björklund ordagrant säger följande: ”Innebörden är, att de som idag är behöriga KOMMER att FÅ legitimation om de söker det, det är en stor automatik i detta”. Denna desinformation har också lett till att till och med Lärarnas Riksförbund på sin hemsida skrivit följande:

”Vad innebär regeringens förslag?

Hur blir man legitimerad lärare?
Nya lärare ska efter examen genomgå en ettårig introduktionsperiod
Under introduktionsperioden får läraren stöd av en mentor
Läraren är provanställd under introduktionsperioden
Rektor ska intyga att läraren genomfört en godkänd introduktion
Du som redan är behörig lärare måste ansöka om att få din legitimation – men ingen provperiod krävs”
http://www.lr.se/…/…4.58a756071261d5f86948000887.html

Carina Boberg sa...

Hej Anonym
Jag tackar för din kommentar och ska kolla upp lite själv.

Kan berätta att här i Linköping så gör Barn- och Ungdomsnämnden just nu en utbildningskoll - och som har uppmärksammats av Skolverket.

Mvh Carina