tisdag 27 juli 2010

Ett "gästinlägg"

Har en folkpartikollega, Ralf Falkhede nr 3 på landstingslistan, som har skrivit på Correns debattsida/internet.

Lägger här in hans svar på Veronica Palms utspel på den borgerliga sjukförsäkringssystemet

Det är snart val och då tycker många att fakta inte längre är så viktiga i debatten, men Veronica Palm överskrider gränsen.

”kastades 705 personer i Östergötlands län ut ur sjukförsäkringen” – fel. 705 sjukskrivna fick en möjlighet att få sin situation omprövad, få rehabilitering och få möjlighet att gå tillbaka till sitt jobb eller få ett nytt.

”ska vi kunna känna oss trygga i förvissningen att både få snabb rehabilitering tillbaka till arbete” Detta var just vad man inte fick med det gamla systemet. Blev du långvarigt sjuk fick du antingen stanna kvar i sjukförsäkringen eller förtidspensionerades med lägre ersättning och sämre pension.

”efter tre månader har nästan 40 procent sökt sig tillbaka till sjukförsäkringen” Leka med statistik! Fakta är ju att mer än 60 procent inte behövt gå tillbaka till sjukskrivning utan får möjlighet att komma in på arbetsmarknaden igen. Att de står sist i kön för att få jobb får Veronica Palm stå för. Det är rent påhitt.

”Vi kommer att satsa på rehabilitering så att människor faktiskt kan komma tillbaka till arbete” De rödgröna skall återupprätta förtroendet för sjukförsäkringen som de gjort sitt bästa för att förstöra. Men de tänker inte riva upp den reform som de så hårt kritiserar. De skall satsa på rehabilitering vilket ju är precis vad den borgerliga regeringen gjort. Eller skall vi få en återgång till systemet med att de sjukskrivna hamnade utanför igen.

Vad Veronica Palm inte förstår är den betydelse som ett arbete har för en människa. Det är inte bara pengar, det är ett socialt liv, det är människovärde och att känna att man betyder något.

Ralf Falkhede (FP)

Inga kommentarer: