fredag 30 juli 2010

Pridefestivalen tar vara på mångfalden
Fick in min debattartikel i Corren! Kan tyvärr inte länka (KOM NU!)till den så den kommer här i stället:


Folkpartiet vill införa ett tiopunktsprogram för att stärka HBT-personers rättigheter. Det behövs också en nationell handlingsplan mot hatbrott anser folkpartisten Carina Boberg

Folkpartiet syns, både i paraden och i media. Amanda Brihed, riksdagskandidat för FP skrev i Aftonbladet den 26/7 – ”Mänskliga rättigheter går inte och lägger sig”. Amanda var transexuell och blev tvångssteriliserad 2008 efter könsbytet.

Folkpartiet är det parti som öppet gått ut och stöttat Amanda och alla andra i kampen mot tvångssterilisering. Den 27/7 nämnde Erik Ullenhag, på Pridefestivalen, att redan 2011 kan tvångssterilisering och tvångsskilsmässa vara borttaget ut Socialstyrelsens kränkande behandling av transpersoner. I Linköping har vi vårt handlingsprogram tagit upp HBT-frågor (Homosexuella, bisexuella och transpersoner).

Folkpartiet vill att kommunen ska vara ett föredöme när det gäller att ta vara på den mångfald som finns i samhället. Det är mer än 30 år sedan som, på initiativ av Barbro Westerholm, homosexualitet inte längre klassificerades som en sjukdom i Sverige och fortfarande blir HBT-personer hotade! Det är inte värdigt ett demokratiskt samhälle!

Vi vill förbättra toleransen gentemot HBT-personer. I olika verksamheter möts dessa individer av skolkamrater eller kollegor som har en negativ och intolerant syn på homosexualitet, bisexualitet eller transpersoner. Folkpartiet vill att ett antal HBT-coacher utbildas inom kommunens förvaltningar, som ska informera och följa upp den kunskap som finns ute i verksamheter som skola, vård och omsorg.

Vår EU-minister Birgitta Ohlsson har på YouTube informerat varför Pride är så viktigt! I många länder dödas de homosexuella, Pridefestivaler stoppas och partnerskap är inte tillåtna. I Sverige har hatbrotten ökat och trots att vi sedan 2002 tillåter adoption för homosexuella, så är det fortfarande för många hinder.

Den 28 juli presenterades Folkpartiets tiopunktsprogram för att stärka HBT-personers rättigheter av Birgitta Ohlsson och Nyamko Sabuni. De föreslår bl.a. en nationell handlingsplan mot hatbrott med avseende på sexuell läggning, könsidentitet, religion, etnicitet mm.

Carina Boberg, kommunkandidat nr 2 för Folkpartiet

Inga kommentarer: