lördag 4 juli 2009

Alkohol

I går på nyheterna så rapporterade man från Almedalen, som man har gjort hela veckan, men idag även av Almedalens baksida. Jag har aldrig varit där, så det jag skriver om är inte självupplevt. Men tydligen så finns det tillfälle där man bjuds på vin, ex. vid utställarnas tält.Ingen kontroll av ålder, så man kan gå in som 15-åring och dricka ett glas vin!

Dessutom så intervjuades ungdomar, som hade gått ut till krogar och beställt alkohol, och det var inte heller några problem - ingen koll av ålder. Men det som var värst var den intervju som gjordes av en tjänsteman som inte alls kunde svara på journalistens frågor om vad man gör för att kontrollera detta!
Man kan också fundera på hur mycket var och en dricker under en dag? Under denna varma vecka så har det kanske blivit ett glas för mycket.....?

I dagens Linköpings Tidning så finns det en artikel om "Solen kan ge en farligt blöt sommar" med en faktaruta om varningssignaler som visar om man dricker för mycket.
Att vi i Sverige har tagit till oss medelhavsländernas kultur, ex. vindrickande, tycker inte jag är några problem. Dricker själv gärna vin, då speciellt vitt vin, men blanda det med vår spritkultur så finns det nog anledning till att varna för alkoholen.

Corren skriver om HD som friar för sexbrott! Katastrof!
Beviskrav på en våldtäkt kan nu ändras och detta innebär att en våldtäktsman kan gå fri, om inte offret kan göra sig mer trovärdig.....

Jag har nu ändrat lite på min bloggsida, roligare färg och jag har fått min första medlem - en f.d elev! Och jag ska nu försöka lära mig att länka till media och skriva in etiketter.
Många frågor som jag får ta med mig i det fortsatta politiska arbetet - hur når man ut till allmänheten angående kommunens ekonomi (gårdagens blogginlägg) och dagens frågor om alkohol på Almedalen och om våldtäktsoffers trovärdighet.Carina

fredag 3 juli 2009

Välfärden

Jaha, då är jag en "bloggare".
Jag kommer att debattera det som är intressant för mig som politiker.
Finns även på Facebook, där jag är mer privat och umgås med både släkt, kolegor, f.d. elever och politiker över hela landet.
Jag kommer att kommentera det som finns i dagstidningar, vilket är en viktig del av min vardag. Söndagsmornar är hemska - finns ju ingen papperstidning - utan då får jag gå in på nätet eller lyssna på radion.

Idag står det i Corren att "Många vet inte mycket" och handlar om att endast tre av hundra svenska vet vad välfärden kostar.
Det är SKL (Sveriges kommuner och landsting) som redovisar att sex av tio svenska tror att mindre än hälften av skattepengarna går till kärnverksamhet.
Jag sitter själv i Barn- och Ungdomsnämnden, som har hand om grundskola, förskoleverksamhet och fritidsgårdar och bara vi gör av med mer än 50 % av kommunens ekonomi!

Hur når man då ut till allmänheten hur det egentligen ser ut - att ca 90 % går till välfärdens kärnområde som skola, vård och omsorg? Ska vi politiker bli duktigare på att skriva om det i tidningarna eller ska vi ut på torgen och prata om det?
Hur når vi fram med budskapet att den största delen av skattekronan går till välfärden? Inga svar just nu, men något att fundera på!

Carina Bobergs första inlägg! Vartefter jag blir van så kommer jag att bara ha tidningarna som en hjälp och kommer istället skriva mer på "fri hand" om vad som händer i Linköpings kommun.