lördag 8 augusti 2009

Sommar i Sverige

Visst är det underbart att vara kvar i Sverige under sommaren. Har inget behov av att åka på någon charterresa, och ska jag resa så blir det till Norge!

Under många år åkte vi runt i Sverige med husvagn, men sedan sommaren 2001 så är det vandrarhem som gäller. Sista två somrarna har det blivit lite mer i Stockholmstrakterna, men det kan bero på äldsta dottern som bor i Tyresö.
Nu ska yngsta dottern börja plugga på Gotland, så då får man till fälle att lära känna ön ännu bättre! För det är oftast genom släkt och vänner som man lär känna sitt eget land.

När vi hade husvagn så kunde vi planera vilket län vi skulle besöka, och oftast blev det besök på de platser som vi hade tänkt och ibland inte. En fördel med husvagn!
De sista åren, med vandrarhem, måste man planera lite bättre om man vill veta om man har rum eller inte. Men det är ju också lite av tjusningen - att bara åka iväg och se vart man hamnar.

Nu är sommarlovet snart slut, både skolan och politiken börjar nästa vecka. Har varit ett bra lov - lärt mig att blogga, lärt känna många folkpartiser ute i landet genom facebook och det viktigaste, hunnit umgås med familjen.

Önskar er alla en skön helg/Carina

måndag 3 augusti 2009

Stjärnfamiljer

Jag har tre barn och min man har två barn, tillsammans har vi fyra barn.

Min f.d. man har en son, som har en halvsyster (min äldsta dotter) som har en halvsyster (min yngsta dotter) som har en halvsyster (min mans äldsta dotter) som har en halvsyster som har en halvbror som har ett halvsyskon.

Är ni med? Detta är ett exempel på stjärnfamilj, ett begrep som jag har börjat använda sedan jag gick med i Facebook och hittade denna grupp.
Gruppen Stjärnfamiljen är en global grupp på FB och som är öppen för alla. Den har idag 3 717 medlemmar och loggan till gruppen är ett äpple som är delat så man ser kärnhuset (ser ut som en stjärna).
I beskrivningen av gruppen kan man läsa "Alla former av familjebildningar fungerar lika bra om de bygger på kärlek, ansvarstagande, respekt och omtanke". Gillar denna grupp!

Sedan kan det vara krångligt att hålla reda på alla - för det är ju inte bara jag och min man som varsitt äktenskap bakom oss, våra barn har idag förhållande som också är exempel på stjärnfamilj. Men det finns ju fördelar också med två uppsättningar föräldrar och svärföräldrar. T.ex. vid jul eller födelsedagar....

I tidningarna (och bloggar) kan man idag läsa om talet som Jan Björklund höll i Marstrand. I Linköpings Tidning har man satt rubriken Klirr i kommunkassan och i Corren Björklund vill ha extra miljarder till kommunerna. Vilket också Mats Johansson har tagit fasta på i sin blogg och förfasar sig över alla löften!

Läser man Jan Björklunds tal i helhet, så finns ju mycket annat sagt också - ex Iran, Afhanistan, nationalparker mm. När det gäller kommunernas ekonomiproblem i dagsläget, beroende på finanskrisen, så säger Jan "Det är en viktig slutsats för framtiden att Sverige behöver formulera nya spelregler för den kommunala ekonomin. Statsbidragen borde vara kontra-cykliska istället för pro-cykliska, för att använda ekonomiska begrepp. Det betyder att statsbidragen ökar i lågkonjunkturer för att dämpa nedgången i ekonomin och minskar i högkonjunktur för att bromsa överhettning".
Samtidigt erkänner Jan att ett stort systemskifte för kommunal ekonomi inte kommer att hjälpa kommunerna i dagsläget - därför behövs ett tillskott! Här har Jan visat på en förändring och insett verkligheten - att kommunerna tillfälligt behöver hjälp!

Som ledamot i en nämnd som i dagsläget ännu inte behövt säga upp personal hoppas jag på att man ser över det statliga bidraget till kommuner, för framtida bruk och mer akuta lägen.

Nu ska jag använda eftermiddagen till min fina stjärnfamilj, som börjar bli stor. Fyra barn och fem barnbarn - undra hur det ser ut om 10 år?/Carina