måndag 2 september 2013

Intensiv nyhetshelg för Folkpartiet

1. Maria Arnholm, en pappamånad
2. Erik Ullenhag, medborgarskapsceremoni
3. Erik, Hbt-strategi
4. Erik, folkhögskolor

Tänkte hålla mig till punkt 2 och 4 i detta inlägg - nr 1 är jag inte riktigt överens med FP och punkt 3 återkommer jag till senare eftersom vi i Linköping denna vecka har Kärleksveckan.

För en person som kommer från ett annat land och tagit det stora steget till att ansöka om medborgarskap, så är detta en viktig händelse! Att fullt ut få det ansvar som vi andra svenska medborgare har - att rösta på nationell nivå och inte bara i kommunalvalet. Det är stort!

I Linköping har vi sedan länge haft denna ceremoni, var med för några år sedan och det var en härlig känsla att se alla förväntansfulla nya medborgare och deras familjer.För de kommer inte själva utan har sina närmaste med sig, och så ska det vara tycker jag.

Från 2015 åläggs nu alla kommuner att anordna en medborgarceremoni om året, vi i Linköping har den på nationaldagen den 6 juni.

"Folkhögskolorna har länge varit en outnyttjad resur" säger Erik, och jag kan bara hålla med!
Nu ska det bli möjligt att ta till vara folkhögskolornas kunskap och erfarenhet, ex. de som omfattas av etableringsreformen ska kunna få särskilt utformade utbildningar.
Bra som komplement till den "vanliga" undervisningen, precis som vi annars erbjuder alla vuxna som inte kan eller vill gå på Komvux.

Carina

Spetsutbildning på Folkungaskolan

Lovade i förra inlägget att jag skulle återkomma! Har lite svårt att länka när jag sitter med plattan, lättare med "vanlig" dator.

Till Nyköping hade jag med mig Gabriel och Mira från Folkungaskolan Spetsutbildning i samhällsvetenskap - Hållbar utveckling.

Årets tema var miljöfrågor och hur regionerna i Europa kan samarbete och förbättra villkoren för alla invånare, både på landsbygd och i städerna.

I detta inlägg vill jag berätta om den utbildning som Gabriel och Mira går på - länk: http://www.linkoping.se/sv/Skola-barnomsorg/Gymnasieskola/Kommunala-gymnasieskolor/Folkungaskolan/Folkunga-Gymnasieskolan/Utbildningar-med-start-ht2011/Spetsutbildning-inom-hallbar-utveckling/

I utbildningen ingår det tre perspektiv - Ekologiska, Sociala och Ekonomiska och man arbetar utifrån 4 teman, Gemensamma examinationer, Vetenskapshandboken, Avslutningsseminarium/ universitet och Ökade kontakter med univeritet och andra aktörer i samhället.

Har förut skrivit om utbildningen, tyvärr tror jag inte att TV-filmen finns kvar!

Som folkpartist är jag stolt över att vi kan ge spetsutbildning på våra skolor, både gymnasie och grund. Behovet av duktiga ungdomar finns för att vi i Sverige ska kunna klara den vetenskapliga konkurrensen mot omvärlden!

Det som imponerade mig under veckan i Nyköping är den kunskap som våra elever har, och det intresse som finns för miljöfrågor. Ska bli kul att följa Gabriel och Mira i deras vidare utbildning och jag vill tacka dom för en trevlig vecka och önska dem lycka till!

Kram Carina