fredag 2 oktober 2009

Lärare och elever

Mer läsvärt från Newsmill, något för mig som folkpartist och lärare!

Lite kortfattade inlägg idag - får nog mer tid i helgen/Carina

onsdag 30 september 2009

Vår uppgift i EU!

Det kan gå hett till på kommunfullmäktige - se Murres blogg.

Dessutom var jag uppe i ett kort inlägg - blir så trött på miljöpartiet som säger att vi inte ska konsumera utan lägga pengarna på Tekniska Verken - de vill höja kommunalskatten med 1 kr, varav 50 öre ska gå direkt till TV! Snacka om dubbelmoral.... vi borgare gör ju allt här nu för att få igång ekonomin igen med sänkta skatter för att stimulera köpkraften........

Är medlem i Rädda Barnen och i senaste nummer så finns det en artikel om EU och barnen i Europa. Många beslut som fattas i EU påverkar barn i hela Europa, så därför finns Rädda Barnen på plats i Bryssel. I artikeln kan man följa Olivia Lind Haldorsson under en dag - för att kunna läsa artikeln måste du bli medlem i RB. Vilket jag kan rekommendera!

De har haft ett seminarium om sexuellt utnyttjande av barn och Olivia känner ett starkt stöd från representanter som ingår i Rädda Barnens Europagrupp (13 länder).
Arbetet med sexuell exploatering av barn är en viktig fråga. Men tyvärr har medlemsstaterna lite olika åsikter

"Titta, säger hon och pekar ner i pappren. De vill inte gå med på en bredare definition av barnpornografi. De är tveksamma till en gemensam hållning gentemot förövare och de är tveksamma till skydd för offren"

Och detta i Europa 2009! Vilken tur att vi är med i EU och kan jobba för dessa frågor/Carina

måndag 28 september 2009

Skäggetorp - mångfaldens område

Det är bra när man skriver positiva saker om Skäggetorp. I fredags blev mekaföreningen uppvaktade. Vår käre Mats är en person som jobbar/jobbat i Skäggetorp för våra ungdomar. Idag är de tyvärr utan lokal, men jag hoppas att det snart löser sig.

Även i dagens nummer står det om Skäggetorp, och i positiv anda!
Hade en träff med Fredrik Edvall för ca två veckor sedan, han var frustrerad för att tidningarna aldrig skriver något som är positivt, utan bara negativa händelser. Nu har Linköpings Tidning bättrat sig - en eloge!

För er som inte har tidningen så är rubriken denna: "Skäggetorpsskolan betydligt bättre än sitt rykte Behörighet till gymnasium bättre än riksgenomsnitt"!

Det var bara sex av 100 elever som inte hade behörighet när de lämnade nian, i landet i övrigt låg den siffran på 11 av 100 elever.

Jag tycker att Kerstin och Fredrik är värda all uppmärksamhet för de har gjort ett bra arbete/Carina

söndag 27 september 2009

Min morfar var invandrare

Jag har varit nostalgisk i helgen, har gått igenom fotoalbum efter mina föräldrar!
Det var många album och många fina kort, men även en del viktiga papper som jag nu har tittat närmare på.

Jag vet att min morfar föddes i USA och att han sedan kom hem hit till Sverige som ungdom. Men att det var en byråkrati redan på den tiden visste jag inte! Ni ska nu få del av lite historia från min morfars väg tillbaka till Sverige......

Min morfar föddes i Chicago den 7 november 1890. Han döptes den 26 april 1891 till Gilbert, i Chicago. På dopattesten, som är skriven på svenska, finns en stämpel som det står Swedish Ev. Luth. Zion Church, Chicago. Ill (guldstämpel!)

Den 26 Mars 1904 finns det ett flyttningsbetyg (för ensam person), på svenska och som är stämplad "Företett i poliskammaren i Göteborg den 21 april 1900 vid utvandring". Och detta är nog i dagsläget lite frågetecken, för det verkar som hans familj varit hemma till Sverige en vända...

Vi går vidare till det som är mest intressant, "åberopande eder skrivelse den 1 sept. har Kungl. Utrikesdepartementet äran härmed återställa Edert pass oviserat då den föregående viseringen utställd å sex månader enligt nu gällande passbestämmelser utan förnyelser berättigar till vistelse i Sverige tillsvidare. Stockholm den 6 sept. 1920"

Min mor har sparat dessa papper + två pass (och de är stora!) som är utställda på min morfar.
Det ena passet har flera (totalt 10 st)stämplar daterade 15 dec 1919, då min morfar flyttade till Sverige. Detta pass har två klipp, där man dels har förstört en stämpel från USA dels hans namnteckning.

Det andra passet, fortfarande från USA, är daterat 1921 och där det finns en ut/inresestämpel 1922.... undra om han var svensk medborgare när han gick bort?

Dessa papper kommer alla att scannas in, vågar knappt röra dem..../Carina som är mer insatt i båda mina föräldrars tidigare liv