fredag 27 november 2009

Jag tänker köpa julskinka i år!

I bland tycker jag media är så snabba på att visa en sida av myntet, i detta fall svinbönder.

Ja, om det är en gård som missköter sina svin.... helt självklart ska det åtgärdas.

Men om nu djurrättsaktivister, under två år, filmar det de tycker är hemskt (de vill inte alls att vi ska ha svingårdar) så blir det fel att visa dessa sammansatta filmsnuttar och säga att alla bönder missköter sig.

Jag läser i Extra (en gratistidningen i Lkpg) om bonden Andreas Westesson (känd från "Bonde söker fru") och min fd. elev! och som säger att djurrättsalliansens bilder är missvisande. De är inne på nätterna, och hittar en död kulting... självklart att den ligger kvar, för det är på morgonen som den plockas bort.

Och döda kultingar kommer vi aldrig ifrån!
Men om de fortsätter ligga kvar - protestera! Men det gör inte aktivisterna.

På Rapport i går så fick vi informationen att de har filmat under två år, utan att anmäla missförhållande. De är precis lika skyldiga som den bonden som missköter sina djur.

Centerpartisten Staffan Danielsson har skrivit många kloka saker på sin blogg, läs den gärna.

Jag pratade med instruktörer idag på min arbetsplats (jobbar på Naturbruksgymnasium) och den information som jag har är:

* Om du går in på natten för att filma, så väcker du grisarna och de blir rädda. Självklart kryper de ihop i ett hörn, det skulle jag också gjort.

* Om du går in i stallet och är okänd för grisarna reagerar de med att bli otrygga, oavsett tid på dygnet... för de känner inte dig. De är personligheter och beroende av personal som de känner igen och kan lita på.


Snälla ni.. ta det lite lugnt innan ni går på allt som nu är på TV och i tidningar.

Ta och gör ett besök på en svingård... men kolla först för det är stora restriktioner med tanke på smitta och du måste ha skyddskläder på dig, du ska inte ha varit på en annan gård nyligen och absolut inte utomlands senaste veckorna.

En som vill bli din kandidat 2010 och som arbeta för en levande landsbygd/Carina

tisdag 24 november 2009

Åsikter på kommunfullmäktige

I dag hade kommunen fullmäktige, heldag.

Jag var förberedd på att gå upp, dels som ledamot i Barn- och Ungdomsnämnden dels som ordförande i Mål- och Utvärderingsutskottet.

Men jag gick även upp som medmänniska, kvinna, mamma och alla roller som jag nu kan hitta.....

När Ulf Flodin (MP) säger, i talarstolen, att han inte alls tror på att föräldrar vet sitt bästa för sina telningar, speciellt då föräldrar som har annan etnisk bakgrund.... och sedan måste man ju höra sättet som han säger det på.... så fick han flera av oss ledamöter emot sig.

Gruppledaren för MP fick gå upp och försöka rätta till situationen, för jag frågade om detta var en åsikt som alla miljöpartister hade...

Ulf går upp igen, två gånger till, men tror ni att han ber om ursäkt? Nej!!!

Men jag fick sista ordet och bjöd in honom att följa med till en förskola i Skäggetorp... tror inte han nappar...

Synd och beklagligt, men det får stå för honom.

En som jobbar för alla människors rättigheter/Carina

måndag 23 november 2009

Ingen tredelad föräldraförsäkring

Jag är glad för det beskedet!

Och en del är det inte, men så är det inom Folkpartiet - högt i taket och stor respekt för varandras åsikter.

Jag har alltid varit tveksam till att vi politiker ska styra hur en familj ska dela upp sin föräldraledighet.
Och då är det utifrån barnets bästa som jag har framför mina ögon.

Läser i tidningen (TT) att en undersökning har gjorts utifrån innefrusna föräldradagar (ej uttagna efter att barnet fyllt åtta år).
Antalet dagar har ökat från 2002 (1,2 miljoner kronor!) till 2008 (2 miljoner kronor!).

Jag tycker att det är jättesynd att pappor inte tar sin chans att vara hemma med barnen, speciellt när barnet blivit lite äldre (när amningen är slut).
Men samtidigt har jag respekt för att varje familj måste lösa detta utifrån sina egna förutsättningar, vilka de än är.

Enligt artikeln är det pappas dagar som lett till ökningen, vilket i sin tur leder till att barnet tidigare kommer in i barnomsorgen. Den tid som barnet är hemma är för värdefull och de hinner börja på förskolan!

Jag tror inte att lagstiftning av fler dagar för papporna är den rätta vägen.
För det fungerar inte idag, enligt artikeln. Vi ska istället jobba för att fler pappor tar ut de dagar som de har rätt till genom att utöka jämställdhetsbonusen (täcka inkomstförlusten).

En som har en make som var hemma 75 % när vår yngsta föddes 1990/Carina

söndag 22 november 2009

Vill vi ha röster från Landsbygden?

Jag har tidigare skrivit om mitt ställningstagande till alkohol, och jag kommer göra det nu också.

I mina tidigare inlägg, dels om gårdsförsäljning, dels om Almedalen, så känner jag att jag vill följa upp dem med detta inlägg.

* Jag vill ha kvar Systemet, men inte monopolet, jämför Apoteksmonopolet som vi nu äntligen slipper.

* Jag vill att företag på landsbygden ska kunna sälja sina produkter!

Vi har ett eget bryggeri (eller hade) som kunde sälja sitt öl via Systemet...... men nu gör de inte det längre och det fina östgötska ölet kommer då inte alls ut på marknaden, så har Systemet bestämt!

* Jag håller hårt på 20-års gränsen, på Systemet och gärna på restauranger också!

Och då blir jag bedrövad när jag läser om att alkoholen flödar fritt under Almedalsveckan.... se äldre inlägg. Var fanns då alla folkpartister?

* Jag och min man har tagit ställning till att bilkörning och alkohol inte alls går ihop.

Dricker inte ens öl/cider från livsmedelsaffären, om jag ska sätta mig i bilen direkt efter. Dricker jag vin på kvällen, så kör jag inte alls dagen efter!

Jag har stor förståelse för den diskussion som var i går på Folkpartiets Landsmöte och även den diskussion som var på Facebook, bland oss från Fp, för det var lika många olika åsikter på FB som i Växjö.

Jag såg också flirten från Centerpartiet (på FB) att vi ska tillåta gårdsförsäljning, och där är nog jag också centerpartist....... för jag tycker att vi är för dåliga på att fånga upp företagen på landsbygden.

Ena minuten pratar vi väl om småföretagare och i andra minuten så vill vi inte alls se till deras behov av att kunna bredda sig och stå på flera ben. Jag tycker att vi tappar en stor grupp av småföretagare genom att avslå denna begäran.

Det handlar om egen produktion och fortsätter Systemet med med sitt monopol - att de bestämmer vad som ska säljas och inte vad vi kunder efterfrågar - så får vi antagligen inte alls smaka dessa viner.

Jag har under drygt 20 år arbetat på Naturbruksgymnasiet och har en nära kontakt med dem som nu denna diskussion berör, både lantbrukare och våra ungdomar (som vi ska ha 20 års gräns till)

En som funderat en hel del efter gårdagens diskussion om gårdsförsäljning, och om alkohol överhuvudtaget.
En som vill ha din röst 2010/Carina