söndag 29 april 2012

Besök i Oskarshamn


OBS olika fotografer, vi ville ju alla vara med. Det är jag och Tim som har bytt plats

Den 27/5 hade jag förmånen att få följa med LUF (Liberala Ungdoms Förbundet) på en resa till Oskarshamn. Vi var, som ni ser, 9 personer från Norrköping och Linköping som åkte och programmet var gediget!
10.00 Besök Clab - Centralt mellanlager för använt kärnbränsle. Stor säkerhetskontroll innan vi fick komma in!
10.15 - 12.00 Presentation av SKB och Clab och guidad rundvandring Clab. En mycket sevärd guidning med återigen en ny säkerhetskontroll och omklädda efter alla regler

Efter en god lunch (på en vanlig restaurang) så kom eftermiddagens program

13.45 - 14.30 Besök Äspölaboratoriet, med ankomst till Urbergsentren (som ni ser på foto) med ny koll av ID, presentation av Äspö och sedan - äntligen - bussresan 420 meter ner! Efter en promenad på ytterligare 30 meter ner, så tog vi hissen (och det var en egen upplevelse!) upp oss till Äspö för en avslutning.
15.45 Åter till Clab och parkeringen (och våra bilar) för vår egen hemresa till våra kommuner

Om ni inte vet vad ni ska göra i sommar så kan jag rekommendera resa ner i Urberget - helt gratis. Men ni måste anmäla er!

Varför gjorde jag denna resa? Jag röstade en gång i tiden nej till kärnkraft och jag vill veta att det avfall som vi nu har tas hand om på rätt sätt. Ja, jag tycker resan var värdefull för mig och jag har accepterat att vi behöver kärnkraften - för att kunna hålla vår industri i gång och kunna behålla den exportindustri och den välfärd som vi har.
Jämfört med resten av världen kan vi sträcka på oss, finns inget annat land som har kommit så här lång i sin hantering av förbrukat kärnbränsle.

Clab är SKB:s mellanlager för använt kärnbränsle och Äspölaboratoriet är en unik forskningsanläggning. Här förbereder man, genom experiment, en framtida slutförvaring - men inte på denna plats!!!! Här testas olika tekniska lösningar i full skala och i en verklig miljö inför framtida slutförvaring, som inte blir i Oskarshamn.
Däremot ska SKB bygga ut anläggningen i Oskarshamn med förvaring av de produkter som finns i samband med kärnbränslehanteringen, allt som inte behöver förvaras lika restriktivit som förbrukat kärnbränsle.

/Carina