lördag 20 augusti 2011

Besök hos Linköpings Vattenskidklubb





I går var jag, Paul Lindvall och Sophia Jarl ute hos Linköpings Vattenskidklubb.

Träffade Björn Garplind i vintras i samband med deras önskemål att komma närmare staden. I går var vi och tittade på var de är idag, efter en inbjudan från Björn till Paul, och det var regnigt.....

Men Niclas Garplind (på fotot) gjorde en stor insats när han, med sin far i båten, visade upp sina fina konster på en bräda som jag inte alls kommer ihåg vad den heter. Jättekul att se, synd att det regnade!

Spännade att se vad som händer.../Carina


fredag 19 augusti 2011

Från 30-talet och framåt

Synen på skolan och på eleven är olika i vårt samhälle, både politiskt och ekonomiskt. Synen på den teoretiska utbildningen och på den praktiska skiljer sig också dessutom i ett historiskt perspektiv.

I dag diskuteras varför våra ungdomar inte väljer yrkesutbildning – felinformation inför GY11 eller finanskrisen?
Under 30- och 40-talet var den dominerande synen att arbetslivet skulle ta vid där skolan slutar – att den yrkesmässiga färdigutbildningen är något som ska ske efter skolans slut. Hur mycket har detta styrt synen på dagens yrkesutbildning?

”Yrkesutbildningsberedningens främsta uppdrag var att definiera yrkesutbildningens betydelse …i huvudbetänkandet, som presenterades år 1966, betonades att yrkesutbildningens skulle spela en viktig roll för att stärka den ekonomiska tillväxten och möjliggöra fortsatt välfärdsökning” (Krisen i skolan, Jonas Olofsson)

Hur långt har vi kommit? Och vad har hänt under de senaste decennierna? Under 70- och 80-talet höll man sig fortfarande kvar vid policyn ”Gymnasieskolan ska egentligen inte ägna sig åt yrkesutbildning – det ansvaret ligger utanför skolan!”
Vilket stämmer med vad socialdemokraterna i Linköping vill, utveckla vuxenutbildningen! Men måste vi verkligen gå över ån för att hämta vatten?

I ett samarbete med yrkeslivet och med gymnasieskolan borde fördjupad kunskap kunna ligga inom gymnasiets ramar. Kan vi släppa detta tänk – att högre utbildning löser alla problem?

Att lägga en bra grund för våra elever i grundskolan är för mig som folkpartist en grundläggande byggsten för vidare studier. En bra utbildning är något helt annat än ”högre” utbildning. Att få grundläggande kunskap under första skolåren är viktig och vi har satsat stort på kunskapsinlärning i tidig ålder. Bland annat har vi startat upp speciallärarutbildningen igen, infört läs- och skrivgaranti och satsat på spetsutbildning inom ex. matematik.

En kunskap i tidig ålder bygger för djupare kunskap i senare ålder.

Mycket av fokus har legat på studieförberedande och akademisk utbildning och yrkesutbildningen har under lång tid betraktats som mindre betydelsefull.

Genom att lyfta upp betydelsen av yrkestraditioner och yrkesidentitet för individens utveckling kan vi få stora vinster för samhället och arbetsmarknaden.
Yrkeshögskolan startades 2009 och är en del av den satsning som Alliansen nu gör på yrkesutbildningens särart!

torsdag 18 augusti 2011

Projektil

Oj, har blivit "kändis"

Efter mitt inlägg om Marcus Nygren så blev jag ombedd att skriva hur man tar kontakt med politiker....läs mina råd!

/Carina

Invigning av Kammarmusikfestivalen

Mitt tal:

Att få inleda denna festival, i kammarmusikens tecken, är en ära för mig! Jag tackar redan nu för att jag fick denna inbjudan och jag hoppas att ni alla kommer att få en fin kväll.
En historisk tillbakablick på kammarmusiken, som benämning från 1600-talet, så avses musik som sjungs eller spelas av ett fåtal musiker. För i kammarmusiken, som skiljer sig från orkestermusiken, så är det samtalet mellan de olika stämmorna, oavsett om det sång eller instrumentell musik, som är viktigast. Ingen solist men med olika stämmor som har en unik roll i det musikaliska samspelet. Och ingen dirigent!

Men ikväll ska vi få lyssna på en person - Staffan Scheja som bland annat ska spela verk av Franz Liszt. Staffan lärde jag känna lite i programmet Stjärnorna på slottet men har ännu inte haft tillfälle att lyssna på i verkligheten.
Så jag kommer sedan att sätta mig i stolen, tillsammans med er, och njuta av det fina pianospelet.

Den 13 augusti startades Östergötlands Musikdagar med en hyllning till Jussi Björlings 100 år och avslutas den 20 augusti med bland annat en paneldiskussion här i Konsert och Kongress utifrån temat Kammarmusik – av vem, för vem?
Kammarmusikfestivalen arrangeras av MIL och Sensus och är en del av detta arrangemang.

MIL – föreningen Musik i Linköping – bildades under 70-talet, så historiskt att man kan säga förra seklet! MIL arbetar för att du och jag, som publik, ska få tillgång till ett rikt musikliv här i vår kommun.
Och att då få vara här i Crusells egen hall, som satt sin prägel på vårt musikliv, ger ju kvällen en extra krydda.
MIL delar regelbundet ut Crusellstipendiet, som instiftades 1987 och ges till unga lovande svenska dirigenter. Ett av de få i Sverige som är avsett enbart för dirigenter.

För att kunna växa och få nya kunskaper, genom bland annat kulturskolan men även genom Sensus, så kan vi alla klara nya utmaningar i livet. Livet som periodvis kan vara tufft, det är vi nog alla överens om, då är behovet av musik som störst. Att avnjuta en liten visa ensam hemma på kammaren eller en stor konsert tillsammans i en social gemenskap, det är helande för själen!

Genom kommunens Kulturskola får många ungdomar möjlighet att lära sig att spela eller sjunga. Har själv två döttrar som spelat dels piano dels kontrabas och har haft möjligheten att avnjuta ett antal konserter med mina telningar. Men de har inte gått vidare till att bli professor som Staffan Mårtensson. En person som är en efterfrågad solist och kammarmusiker på festivaler både här hemma i Sverige och utomlands.

Denna musikfestival är en del av den stadsfest som Linköping har i dagarna, med musik och aktiviteter för både unga och äldre.
Kommunen, och jag som kommunalråd, tycker det är viktigt att vi kan samlas och avnjuta musik som publik, men även att själva få musicera.
Med dessa ord vill jag inviga kammarmusikfestivalen 2011

tisdag 16 augusti 2011

Inspiration Camp

Den 7 november kommer Linköpings kommun ha Inspiration Camp - ett inspirationsevenemang för drivna och entreprenöriella gymnasieungdomar.

Marcus Nygren vann en tävling hösten 2010 som kommunen ordnade under studentevenemanget Kalasmottagningen.

Jag har själv träffat Marcus tillsammans med enhetscheferna från kommunens gymnasieskolor - mycket inspirerande möte. Helt fascinerad av hur han kunde tackla oss medelålders män och kvinnor......

/Carina

söndag 14 augusti 2011

Brunnit på Slestad igen





I natt brann det i förskolan inne i på Slestadsskolans område. På den undre bilden kan man se nybyggnation (blåa väggar) efter förra branden som var i slutet på juni 2005.



Återigen har barn blivit av med sina alster/konstverk, sina gosedjur och kläder. Återigen står Slestadsskolans personal utan arbetsplats.....Återigen alla praktiska problem och alla känslor

För vem är det som gör detta? Ännu är inte förra branden löst, finns ingen som är dömd för detta....vad händer denna gång??

Aftonbladet, Expressen och Corren

Mycket tragiskt/Carina

Samarbete över blockgränsen







I helgen har Märkesbacken vid Universitetet målats - och i år även Linköpings Lejon.

Vi var 5 kommunalråd + en tjänsteman som under drygt 3 timmar förnöjde studenter och allmänheten med vårt arbete. Även media var intresserade!