söndag 26 maj 2013

Emilia Allard

Första gången jag träffade Emilia var sommaren 2010 när hon ställde upp och jobbade lite på KoopS, ute i Malfors.
Sedan har jag följt hennes resa och kamp mot sin sjukdom och vägen till studenten.

Och hon fixade det - för vem har sagt att man inte kan ta studenten i september?Fotot är taget 2012 då jag fick möjligheten att få fira henne (hade hjälp henne med lite matte B)

I dag var jag på hennes Vernissage i Skäggetorps kyrka. Jag blir så stolt över denna tjej som fixar så mycket och som dessutom vågar ha vernissage!

För er som vill se hennes fina bilder så är utställningen från idag, den 26 maj och fram till 12 juni.

Skriver av den text som fanns i hennes utställningslista

Emilia är född i Norrtälje -91 och redan som barn har hon varit intresserad för konst. Hon deltog tidigt i aktiviteter i Utställninmgshallen i Norrtälje, men det var när Emilia fick en ny bildlärare på mellan/högstadiet som konstintressete djupnade.
"Bildläraren förde in en filosofisk dimension i undervisningen. Han kunde till exempel visa en bild på pissoar och berätta om hela samhällsutvecklingen".
Det var denna lärare som öppnade ögonen för graffiti för henne.

Emilia har gått på två gymnasier med estetiska program i Linköping: Björkö Fria Gymnasium och MTU, mediateknisk utbildning.
Emilia ritar i persioder och varvar dessa med skrivande och fotograferande. Hon har blivit inspirerad av tidigare prog-affischer, och hon använder ofta dessa ganska råa alster i sitt eget skapande.
Hon ritar mycket streck som för henne symboliserar både årsringar och muskler.


Emilia har en reumatisk sjukdom. Med hjälp av bilderna försöker hon gestalta och bearbeta den smärta hon tidvis lever med.
Upplevelsen av att saker inte är som de tycks, är också något som fascinerar Emilia och vävs in i bilderna. Emilia använder ofta symboler i bilderna som betyder något för henne personligen, såsom sprickor och tårar, men som har en annan betydelse för andra.
Emilias bilder präglas av ljus och mörker och sökandet efter stundens möjlighet.

Idag arbetar Emilia bland annat som gruppledare i BIV/BIS, Barn i väntan och Barns i start, där inspiration från uttryckade konstterapi används för att skapa självförtroende bland flyktingbarn.


Totalt har Emila 10 alster i sin utställning, och detta är en av dem. När jag frågade henne om några av hennes verk blev jag så facsinerad av hennes berättelser om varje tavla.
Denna tavla symboliserar två personer som av olika skäl hålls samman av den pil som går genom deras hjärta.
"Om en person gör sig illa så drabbar det även person/personer som står denna person nära."

Passa på och titta på hennes alster och vill ni komma i kontakt med henne som har hon telefonnummer
0709-41 75 38

Stor kram till dig Emilia/Carina