torsdag 13 oktober 2011

Landsmöte

I morgon åker jag till Folkpartiets Landsmöte...för första gången!

Ska bli spännande, speciellt som jag nu också har blivit vald till justerare och rösträknare....för se om jag lever på söndag kväll.

Lovar att bli lite bättre på bloggen efter denna resa - blir lite lugnare schema från nästa vecka.

Trevlig helg/Carina

söndag 9 oktober 2011

Youth in Action Programme

Meetings of yong people and those responsible for youth policy - känns mer konkret nu när man varit delaktig i den strukturerade dialogen som skett under veckan som var.

Jag har varit i Sevilla, södra Spanien (varmt!) i 6 dagar med tre ungdomar. Tyvärr fick den fjärde lämna återbud för det var önskat 4 ungdomar och en politiker från varje land....men jag var den enda politiker och två länder hade bara skickat ungdomar.

De andra vuxna (en från varje land)var bla. representant från landets skolverk och ledare för organisation.
Så det var bara Sverige som hade en kommun representerad och med en politiker. Och vi är stolta över detta för vi kunde då delge våra kunskaper på ett annat sätt än om man kommer från en organisation och då speciellt också från ett land som levt/lever under förtryck från gamla Sovjet och med ekonomiska problem.

Länderna som var representerade;
Spanien, Sverige, Malta, Italien, Grekland, Estland, Rumänien, Tjeckien och England. Foton kommer senare under ett annat inlägg....behöver tömma kameran först!

Vad gjorde vi, förutom de sociala övningar för att lära känna varandra? Jo, vi skulle förbättra ungdomars volontärarbetet genom den strukturerade dialogen. Projektet pågår mellan 2011-01-05 och 2012-01-31 där då detta seminarium var en viktig del av detta.
Huvudsyftet med projektet är att bidra till ökad medvetenheten om utvecklingen av frivilliga aktiviteter inom ungdomsområdet. Både för oss äldre och för våra ungdomar.

Det våra ungdomar gjorde konkret var att förnya de rekommendationer som idag finns inom EU angående frivilliga aktiviter inom ungdomsområdet. Det ramverk som finns idag anses "luddiga" och det var det som våra ungdomar nu skulle göra bättre - av ungdomar för ungdomar!

Den svenska delgationen som bestod av Sara Hugosson, Henrik Daun och Linda Shafik, tryckte på att det behövs en belöning, ett certifikation. Ett papper på att man har gjort något inom den frivilliga sektorn. Nu finns det en hel del av detta idag....men inte i alla länder. Ett intyg som visar att man har varit aktiv i ett halvår som volontärarbete i ett annat EU-land, som personen sedan kan använda vid en jobbansökan. Det var en önskan från den svenska delegationen och som de också fick gehör för!
Att få ett certifikat som utgår från samma struktur är en bit på vägen, så vi tycker att vi nu har lagt grunden för något som EU kan arbeta vidare med.

Arbete, det var något som aktiverade alla ungdomar, och där de kunde göra jämförelser mellan de olika länderna. Förutom arbetsmöjligheter (genom fasta jobb och genom praktik, volontärarbete mm) så var det även landets politik som diskuterades.
Bland annat skolan men även kontakten med politiker, för det ser ju så olika ut i de länder som fanns med i Sevilla. Vi ligger mycket långt fram här, vilket både Linda, Sara och Henrik insåg efter at ha suttit i mixade grupper.

Det alla länder hade som underlaq för sina diskussioner var enkäter. Minst 50 enkäter besvarade av ungdomar skulle gås igenom - och det var enda gången som vi satt tillsammans med våra landsmän. En bra matteövning visade det sig...och för oss var det ju inga problem at räkna ut hur många procent av de olika svaren vi hade fått - bra med en mattelärare i gruppen!

Det är tänkt att länderna ska fortsätta sitt arbete och det som mina ungdomar berättade för mig var att vi i Linköping (Sverige) ska gå ut med information på gymnasiet och mer reklam på bussar om volontärarbete. Men andra ord höja statusen på volontärarbete - bra förslag tycker jag!

För er som vill läsa mer har jag här några länkar:
Youth in Action Programme och Strukturerad dialog och all-in-vol.eu
Detta program, 5.1, kommer senare att läggas ut på deras hemsida och när jag fått mer information om våra analyser och våra förslag så lägger jag ut det på min blogg.

Nu ska jag vara lite social med min man.....ska snart till Karlstad på folkpartiets landsmöte under tre dagar så det gäller att ta vara på tiden!

/Carina