onsdag 1 december 2010

Nu har Sverigedemokraterna satt ribban i KF

I sitt anförande, som varje gruppledare hade, så beklagade gruppledaren för SD att de behövs i KF - vi också!

"Vi har inte lyssnat på allmänheten" - men det får stå för dem.

De andra sju gruppledarna hade i sitt anförande ord som mångfald, respekt och demokrati. Linnéa Darell sa: "Mångfald är en tillgång - inte ett problem".

När Barn- och Ungdomsnämnden skulle debatterades var jag uppe och visade vad jag tyckte om SD:s angrepp på två av våra skolor! Nu har jag inte kvar mina lappar som jag skrev på, men jag plockade bland annat upp Linnéas kommentar (se ovan) och jag visade på det som Catharina Rosenqrantz sagt om det lyckade projekt som just nu pågår på Bäckskolan.

För säger SD att det är ett problem med att extra medel går till våra skolor som har många invandrarelever, då kommer de få en debatt! Men det blev ingen och det förstår jag - som Johan snörvlade där framme så orkade han nog inte försvara sina ord!

Pengen som BoU har till Bäckskolan och skolorna i Skäggetorp ska minskas - istället ska SD lösa problemet med att stoppa invandringen.......

I Strategisk plan finns målet; "Alla ska uppleva att kommunen erbjuder goda möjligheter till kunskap och bildning"

Det är vår förbanande skyldighet att se till att alla elever - oavsett funktionshinder, diagnos, social tillhörighet eller etnisk bakgrund - att ge dem det stöd de behöver!

Jag har nu varit duktig - pratat med min bordsgranne från SD, hjälpt henne till rätta med alla handlingar (ung, trevlig tjej) men jag har också visat henne och de andra två, vad jag anser om deras politik.

Som blivande kommunalråd med anvar för integration och stadsdelsuveckling har jag nu satt min ribba. Jag riktade mig direkt till SD och deras politik - förhoppningsvis blir det inte någon mer gång!

söndag 28 november 2010

Bytt färg!

Kära bloggläsare - har nu gått från den oranga färgen till den mer blåa. Och hängt på den nya trenden med lite annan bakgrund också!

Vad tycker ni?

/Carina

Etableringsreformen

I torsdags var jag med på Bildningsnämndens novembermöte - mycket spännande!
Jag blir ju ordförande för denna nämnd 1/1 2011 och jag ville "känna av" stämningen lite så här innan jag tar över. Blir inte lätt att ta över efter Bengt, men jag ska göra mitt bästa!

Hade tänkt att vara med även på decembermötet men Östsam har ett intressant seminarium denna dag - tack Linnéa för tipset!
Då får Bengt avsluta sin politiska karriär med sina ledamöter i lugn och ro och jag passar på att lära mig lite mer om etableringsreformen.

Den 1 december tar Arbetsförmedlingen över ansvaret för dem som har fått permanent uppehållstillstånd.
Arbetsförmedlingen har en mer helhetsbild av var jobben finns så det är bra, gäller att utnyttja de kontakter som finns på andra sidan kommungränsen!

Erik Ullenhag, Integrationsminister, har uttalat sig både på hemsidan och i tidningen NU - "Jag tror jag vågar lova att de satsade pengarna för att få igång systemet kommer att betala sig." "De kommer inte längre att möta socialen utan arbetsförmedlingen när de har fått sitt uppehållstillstånd"

I Linköping arbetar vi redan utifrån detta perspektiv, via Jobbtorget. De kommer nu att successivt fasa ut detta arbete under 2011 och 2012, men behåller SFI, samhällsorientering och vuxenutbildningen under sin enhet.

Etableringsreformen:
* AF får ett samordnat ansvar för etableringsinsatserna
* AF ska sätta upp en etableringsplan för den nyanlände - målet är ett jobb
* För att ersättning ska betalas ut måste individen aktivt medverka i etableringsinsatserna
* Ersättningen är lika för alla oavsett var i landet man bor
* Etableringslots - en ny aktör - som ska stödja den nyanlände under etableringsperioden
* Nyanländ som har en etableringsplan ska delta i samhällsorintering
* Ersättningen ska vara individuell - vilket gynnar kvinnorna


Reformen måste följas upp efterhand, men inriktingen med att skapa en struktur runt den som har kommit snarare än runt myndigheten är rätt, avslutar Erik.

Ska bli intressant att följa detta/Carina