lördag 15 augusti 2009

Kriser på arbetsplats

Kommer ni ihåg snökaoset år 1995?
Själv var jag ledig den dagen, så jag behövde inte ge mig ut på vägarna men min släkt och mina elever/arbetskamrater gjorde det.
Om man som jag jobbar på ett Naturbruksgymnasie med internat så kan ni ju tänka er vad som händer när alla snöar inne! Dels var det elever som inte alls kunde åka hem till helgen (veckopendlare) dels var det många elever och personal som inte alls kunde ta sig till jobbet pga snön. Eftersom vi nu har kor som behövde mjölkas så fick vi plocka fram traktorer som plockade upp elever vid internatet, oavsett vilket schema de skull ha denna dag och hur duktiga de var att mjölka. Och den personal som kunde ta sig till skolan fick ta kökstjänsten för mat måste även vi ha. Och det gick bra!

Nu har skolledningen planerat för den kommande influensan, försöker undvika ordet svininfluensa för många uppfattar det som att man inte alls kan äta griskött längre. Vad händer om skolan slås ut för att elever och personal ligger sjuka? De enheter som hos är känsligast är matsalen (vi har eget kök!) och djurstallarna. Så vi får se vad jag som mattelärare kan göra för insats i köket, för djurstallarna ska jag nog undvika med min allergi. Däremot finns det ingen förtur för vår personal, trots att vi kan smitta ner hela grisbesättningen!

Men om det blir så att elevernas egna gårdar drabbas, eller grannens gård/APU-gården så har vi mentorer fått OK på att lätta på reglerna för ledigheter (APU = arbetsförlagd praktik).
För viktigast är ju att våra djur på alla gårdar runt om i Sverige får den omskötsel som de behöver och då får min mattelektion läggas på is. Mycket bra beslut av skolans ledningen, men det är kanske därför jag är kvar på Vretagymnasiet!

Kriser kan hanteras på olika sätt och på olika arbetsplatser. Vi på Vreta har haft vår beskärda del, vilket jag påmindes om i måndags när skolan startade för oss lärare. En kollega finns inte längre med oss, gick bort under läsåret 2008-09 och det har varit en tuff tid för oss personal och elever.
Men nu går vi vidare och hoppas på att detta läsår blir ett läsår som vi kan minnas med glädje.

Och jag hoppas verkligen att vi alla klarar av denna influensa och att myndigheterna tar rätt beslut nu när man ser över förturslistan och kostnader för vaccineringen. Ett samhälle som slås ut för att dåliga beslut har tagits vore en katastrof!

Mvh Carina