fredag 24 juli 2009

USA - korruption och välfärd

I USA har man idag gripit flera personer för korruption. På TV4 kan man se reportaget där man under flera år utrett New Jersey och den korruption som skett på hög nivå. Både tjänstemän, politiker, religiösa ledare är inblandade, bl.a har man utnyttjat personer med dålig ekonomi och övertalat dem att sälja sin ena njure. Det som givaren har fått är 10 000 dollar (mycket pengar för en fattig) men sedan har njuren sålts vidare för 160 000 dollar.
Jag tycker att FBI har gjort ett bra arbete och hoppas på fler avslöjande.

Man kan läsa i dagens Corren om välfärdssystemet i USA och Obamas översyn av sjukvården. Dels i en artikel dels i ledare.
USA har idag en dyr sjukvård + att många invånare inte alls har någon sjukvårdförsäkring. Så många som 46 miljoner som saknar sjukförsäkring - ca 5 gånger Sveriges befolkning....
Problemen för Obama är
* utbredd skräck för socialism hos amerikanen där man ser Europas modell som att man accepterar principen till var och en efter behov och från var och en efter förmåga
* att han inte kan föreslå höjda skatter för höginkomsttagare för då tappar man röster och riskerar att republikanerna vinner nästa val
* att medelklassväljarna, som har stora kostnader för den egna sjukvården, inte är intresserade av att betala räkningarna för den svagare gruppen
* försäkringsbolag och facket har en stark marknad med förmånliga paketerbjudande vilket gör att företagarna får skattereduktion om de erbjuder sina anställda sjukförsäkring

Som folkpartist anser jag att det behövs ett skyddsnät för individen, men inser också att Obama har en svår uppgift framför sig.
Jag håller tummarna och fortsätter följa USA i media/Carina

onsdag 22 juli 2009

Vårdnadsbidraget

I dag finns följande rubrik i Linköpings Tidning "Tack för kommunens generositet Vårdnadsbidraget en flopp".
Jag blir lite förvånad av Kenneths rubrik, för inne i artikeln finns det viss optimism..."om man nu kan få fler att söka vårdnadsbidrag så kan kommunen tjäna en slant".
Om man nu ser på siffrorna - felskrivet av Kenneth - så är det 89 % som fått sin ansökan beviljad, och det är en bra siffra. För de visar att det är rätt peroner som sökt bidraget och att det skulle vara en kvinnofälla - det dementeras i tidningen. Tack!
Mariann Löfgren (vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden) säger att "där åkte Alliansen på en blåsning". Vilken blåsning?
Att 209 familjer kan vara hemma med sina barn några månader till? Vad menar hon och varför kunde inte en socialdemokrat i barn- och Ungdomsnämnden yttrat sig?

Ledamot i BoU/Carina

tisdag 21 juli 2009

Fritidspolitiker - på nätet

När jag nu har börjat blogga så gäller det ju att lära sig alla finesser. Dels hur bloggen ska se ut dels hur man hittar artiklar som man vill skriva om.
Artiklar kommer jag åt, i pappersform, men sedan är det ju det här med artiklar i digital form. Nu när jag har lärt mig att lägga in artikeln i texten och inte bara i rubriken, som jag fick göra i början, så finns inte artikeln!
Jag ville skriva om dem i Ljungsbro som drabbats av att fast telefon inte fungerar. I går var det om min käre jobbarkollega, som inte kan ha kontakt med sina barn och idag finns det en artikel om barn som inte kan nå sin far. Sammanfattningsvis så sker det tydligen inget förrän media får tag i dessa nyheter, men varför inte lägga ut artikeln på nätet........ för jag har letat!

I förgår såg jag ett program som handlade om Martina på SVT1. Tom Alandh har träffat henne sedan hon var fem år och jag är djupt imponerad av Martina och hennes mamma, vilken kamp de för mot samhället! Och det enda de vill är att Martina ska få samma vardag som Du och jag....

I Linköping har vi sedan valet 2006 haft möjlighet att skriva ledare i Linköpings Tidning, vilket vi Folkpartisterhar tagit fasta på! Där skrev jag bla om hur det är att vara fritidspolitiker. Nu är det ca 2 år sedan jag skrev det, men är fortfarande aktuell.

Linnéa Darell m.fl har skrivit om abortregister utifrån en artikel i SvD. Jag håller med henne i frågan och även med Cecilia Widegren (M) som medverkade i Studio Ett i går.

Som ni ser så tränar jag för fullt för att klara av att länka artiklar/program/sidor/bloggar till mitt inlägg. Har gett mig själv denna sommar att få igång denna blogg och då är länkning ett viktigt redskap för mig. Att kunna sprida nyheter vidare sker både i pappersform och digitalt, som i ex. Facebook. Det var där jag första gången läste om abortregistret!
Även om jag har lagt upp feeds, RSS och allt vad det heter så känner jag mig fortfarande som en nybörjare. Att kunna hänga med i det digitala flödet kräver tid och intresse, men jag är på gång!

En fortsatt skön sommar önskar jag er alla och en liten bön till Corren - lägg ut artiklar på nätet!/Carina