lördag 27 november 2010

Alliansen i Linköpings kommun har egen majorietet

Jämfört med landstinget behöver vi i kommunen inte fundera på om vår budget ska gå igenom eller om SD ska vara vågmästare.

Socialdemokraterna har nu lagt sin (s)kuggbudget - de har nu hittat tillbaka till jobblinjen! Ska läsa den (om tiden finns) för de har en lite annorlunda indelning än vad vi har.

Diskussionen på tisdag kommer att bli utifrån Alliansens budget och Socialdemokraternas.
De tre övriga partierna - MP, V och SD - har vi ännu inte sett och vet inget om deras satsningar. Utan det blir på sittande möte som vi får ta hänsyn till dem. Men det finns inget samarbete mellan de tre små partierna och socialdemokraterna - vad jag vet - så det blir nog en rätt snäll debatt.......

/Carina

onsdag 24 november 2010

Den 30 november är det dags - mandatperiodens första kommunfullmäktige

Fick in min ledare i Linköpings Tidning i går - kommer nedan!
Dagen efter jag hade skickat iväg den fick jag reda på hur jag ska sitta i fullmäktigesalen - till vänster om mig sitter en socialdemokrat och till höger om mig en sverigedemokrat - och jag ska hälsa på dem båda två!

Socialdemokraten känner jag sedan förut, så där har vi gemensamma samtalsämnen, sverigedemokraten är en ny bekantskap för mig vilket innebär att vi nog inte har så mycket gemensamt att prata om......

Den 30 november är det dags – mandatperiodens första kommunfullmäktige
Det är tyvärr lite blandade känslor denna gång (min tredje) eftersom Sverigedemokraterna har kommit in i KF/Linköping. Men det går nog bra – vi ska besvara alla frågor och påstående som de kommer att ställa i talarstolen!

Denna mandatperiod innebär även mycket nytt för mig – ska bli kommunalråd med rotelansvar för skola, kultur, idrott, arbetsmarknad, integration och stadsdelsutveckling. Och det är när jag är på min arbetsplats (som gäller fram till nyår) som denna förändring märks mest och det är där de flesta frågorna ställs.

Att få ett uppdrag som detta, ställer stora krav på mig och det finns också många förväntningar som jag hoppas att jag kan uppfylla. Vet att jag har ett bra stöd och jag är nyfiken och förväntansfull inför de kommande fyra åren. Det är så mycket som jag inte vet och inte kan men det är också så mycket som jag kommer att lära mig! Så om jag läser detta inlägg om precis fyra år så skulle jag kunna stolpa upp många nya kunskaper och kanske även försöka glömma en del av de tabbar som jag antagligen kommer att göra.

Men en sak vet jag – jag kommer att försvara våra medborgare i Linköping – oavsett sexuell läggning eller etnisk, kulturell, religiös härkomst!

Jag tänker inte acceptera att SD får komma med sina åsikter om våra medborgare som kränker dem – oavsett om de tycker att de representerar en grupp som vill göra sin röst hörd. De försöker göra intrycket av att de är ”rumsrena” och tyvärr har de lyckats eftersom de är så många som röstat på dem. Men det är fortfarande våra medborgare i Linköpings kommun som jag representerar – även dem som inte röstade på mig. Mina uppdrag gör att jag ska se till alla individer – precis som jag gör som lärare på Vretagymnasiet. Jag kan inte straffa en klass för att en elev beter sig illa – lika lite kan jag bestraffa en viss grupp för att en person beter sig illa!

Man måste skilja på beteende och på person. En person som tillhör ett annat parti har en annan åsikt än vad jag har (i vissa frågor eller i flera frågor) men personen kan vara din granne, din barndomskompis eller skolkamrat. Då är det viktigt för mig att kunna lägga ex. den politiska diskussionen, som vi hade dagen innan åt sidan, och sedan prata med min granne/kompis/skolkamrat som den person som hon är.

Detta ska jag försöka komma ihåg när jag nu ska till KF den 30 november – för inte ens jag är perfekt. Jag har också fördomar – tror att dessa tre SD-personer kommer att attackera mig direkt eftersom jag är mycket i Skäggetorp och står upp för invandrare! Fel av mig, eller …….?

Carina Boberg, snart kommunalråd för Folkpartiet i Linköping


/Carina

måndag 22 november 2010

RUT vanligast hos 2-barnsfamiljer

Enligt Dagens Nyheter är det inte överklassdamen som utnyttjar avdraget utan den familj som vill ha mer tid för sina barn.

Det är tufft att få vardagen att gå ihop, så har det alltid varit och tyvärr kommer det nog att fortsätta att vara så. Kan man då använda sig av att RUT och samtidigt hjälpa många personer att få ett jobb så är det OK att fortsätta med avdraget, trots att det är skattepengar.
För det är ju inte det enda som det finns avdrag för - men det ni ju redan!

Ni som är nya läsare av min blogg så har jag förut skrivit om RUT. Har här 15 tidigare inlägg att läsa!