fredag 9 oktober 2009

Media

Den person som jag röstade på har gjort ett bra inlägg, se hennes blogg.

Cecilia reagerar på Berlusconi och hans immunitet. Och det med rätta!

Jag hoppas verkligen att Berlusconi blir avsatt och media åter blir fritt i Italien.

För mig är det viktigt att få ha fri media och värnar om tryckfriheten.

Jag vill kunna se på SVT utan reklam, men jag väljer även andra kanaler, om det är bra program.
Jag har två tidningar som delas ut tidigt på morgonen av vår duktiga anonyma person, och en frukost utan tidning (synd om mig på söndagar) har jag svårt att tänka mig.

Men även media via Internet går bra, inte minst för att hålla bloggen uppdaterad -- jag vet, lite dålig på det men ska bättra mig!

På kvällen vill jag se nyheter, både lokala och riks. Viktigt för mig att veta vad som händer, och det intresse fanns redan innan jag blev fritidspolitiker. Kanske därför jag blev samhällskunskaplärare?

Hur kan personer gå genom livet utan att veta vad som händer i samhället - en stor gåta för mig!/Carina

torsdag 8 oktober 2009

Sexhandel med barn

Sexhandel, både hemma och ute i världen, ska fördömas på alla sätt.

I Aftonbladet kan man läsa om Frankrikes kulturminister, om hans resor till Thailand för att köpa sex.

Jag har aldrig varit i Thailand och kommer aldrig att åka dit.
Under alla år som jag har varit medlem i Rädda Barnen så är Thailand ett land som jag tyvärr förknippar med sexhandel och då speciellt barnen.

Vi som vuxna måste våga stå upp för våra barn, oavsett vilket land de bor i. Och vi måste också skydda de barn som riskerar könsstympning/Carina

tisdag 6 oktober 2009

Våra ungdomar som begår brott

Alliansen vill att föräldrarna ska ta sitt ansvar för barn som begår brott, se Corren.

Vi hade i går kväll, på vårt gruppmöte, en diskussion om detta. Och alla var eniga om att det behöver stramas upp, frågan var mer om bötesbeloppet.

Jag sitter i Barn- och Ungdomsnämnden och där har vi möjlighet att vitesförlägga föräldrar till elever som inte kommer till skolan.

Jag tror att den parallellen kan man även dra till detta, med att begå brott - är föräldrarna delaktiga i processen att få sitt barn tillbaks till skolan så avvaktar nämnden med viteskravet. Sker inget samarbete med föräldrarna kan man utdöma vite, eller böter som alliansen nu lägger fram.

Jag anser att vi föräldrar har en viktig roll och att vi måste ta vårt ansvar. Men vi ska inte motarbeta familjer som på olika sätt försöka lösa problemet med skolk och brott, utan där ska vi ex. via Råd och Stöd (utförare till Socialförvaltningen) samarbeta för att få med hela familjen.

För ställa krav på föräldrar måste vi göra, för vem ska annars stå upp för våra barn och ungdomar?/Carina

måndag 5 oktober 2009

Alkohol på landsbygden

Jag som folkpartist kolliderar ibland med mitt parti... för jag är ju samtidigt lärare på Naturbruksgymnasiet.
Här på skolan pratar vi ofta om hur man som lantbrukare kan bredda sin näring och då är gårdsförsäljning av vin och öl en inriktning.

Jag håller nog inte med Bengt Westerberg i detta läge.

Även om jag har stor förståelse för åsikten om alkoholmonopolet... men ibland känner jag att jag måste titta lite på näringen också.

Och vi folkpartister är dåliga på att ta vara på krafter som finns inom den agrara världen!/Carina

söndag 4 oktober 2009

Linköping ska bli en HBT-kommun

Jag träffade en f.d transperson i veckan som var. En person som idag är lycklig för hon idag är hon, och inte han.
Hon deltog på ett seminarium som jag var på som Forum för levande historia och RFSL Ungdom höll i och de utgick från materialet BRYT!

BRYT! är ett metodmaterial om normer i allmänhet och heterononormen i synnerhet. Finns att beställa på www.levandehistoria.se eller www.rfslungdom.se och har ISBN 978-91-633-2215-0

Förutom information om alla termer som förekommer i HBT-sammanhang så fick vi även göra värderingsövningar, utifrån en normkritisk pedagogik som då ska jämföras med toleranspedagogik.
Det senaste kan förenklat förklaras som att vi, heterosexuella, vita, utan glasögon, ej rullstolsburen mm, ska tolerera de som vi tycker bryter från normen..... men vad är då normen?

Enligt boken så är "Normer är alla föreställningar, idéer och oskrivna regler som formar oss människor. Normer finns överallt omkring oss, de utgör gränserna för hur vi är och får vara....... Det finns också normer som handlar om hur en människakropp förväntas fungera.... Normer har med diskriminering och makt att göra. Om man bryter mot normer genom att till exempel vara homosexuell, transperson, inte kunna se eller ha en mörk hudfärg, får det konsekvenser"

En värderingsövning som vi gjorde var att vid det påståendet som lästes upp ,ville svara ja så gick vi ett steg framåt. Diskussionen var hög under tiden och efter övningen för vi tyckte att man inte skulle ha negation i frågan, men det var meningen att det skulle finnas både svåra och lätta frågor...

Några frågor som vi fick
* Ingen har förklarat mitt humör med att jag har mens
* Jag känner att mitt språk, min religion och min kultur respekteras i samhället som jag lever i
* Jag kan välja att att arbeta med vad jag vill
* Jag har inte haft några ekonomiska svårigheter

Och till sist
* Jag kan gå hand i hand på stan med den jag älskar utan att få konstiga blickar

Vi i Folkpartiet, Linköping, arbetar just nu med vårt nya kommunala handlingsprogram för nästa mandatperiod. Där har vi raden "Samhället måste planeras utifrån den grundläggande rätten att alla ska kunna gå hand i hand längs Stångån med den man älskar, oavsett vem det är"

Vi är många i Folkpartiet som anser att HBT-personer har samma rättigheter som "normala", se tidigare inlägg som jag har skrivit.
Dessutom hade vi i fredags en debattartikel inne i Corren som Reza Zarenoe, Mattias Emanuelsson och Per-Niklas Lowén har skrivit och som handlar om Så blir Linköping HBT-vänligare

Med önskan till er alla att bli mer normpedagogiska/Carina