måndag 12 november 2012

Spetsutbildning i Östergötland

I Sverige finns det totalt 20 spetsutbildningar, varav en i Östergötland/Linköping/Folkungaskolan! Men det är bara vår spetsutbildning som har inriktning Hållbar Utveckling

I Linköpings Tidning fanns det en artikel den 4/10 om Karin Lindstén som skrev för framtiden - ett tal i boken "The future that we want".  Karin går i årskurs 3 och tillhör den första årskullen som började utbildningen Hållbar Utveckling inom Samhällsvetenskap. Tyvärr vann inte Karin den nationella tävlingen så det blev ingen resa till Rio de Janerio för henne. Men bra jobbat Karin!

Frans Wiberg och Staffan Druid vann den internationella tävlingen, som FN:s miljöprogram hade utlyst. Här kan vi se dem i Morgonsoffan med Lena Ek. Hittade dem även på Regeringens hemsida! De fick åka till Frankrike för att delta i en miljökonferens..

Två andra elever, på Folkungaskolan och på samma utbildning, vann tredjepriset i den tävling som FN had utlyst. Här kommer en länk till deras film som är ett temaarbete mellan naturkunskap, engelska och geografi.

Spetsutbildningen Hållbar Utveckling har riksintag och under hela skoltiden har de kontakt med Universitet, men speciellt under åk 3. Under sitt sista år går eleverna en kvällskurs "Hållbara livsmiljöer 2050", förutom de vanliga studierna under dagtid, på 15 hp.

Men det som imponerar mig är de kontakter de har utanför skolan. SMHI kommer dit, till skolan, med sina gäster!
Andra som de samarbetart med är UNESCO, Linköpings miljönätverk, Afrikagruppen, Barcelona "Urban studies", Utbyte med amerikanska skolor, Arbetets museum och Visualiseringscentret i Norrköping.

Och det är inte att skolan har tagit kontakt utan det är de som står uppradade här som tar kontakt med skolan - mycket bra betyg till Östergötlands spetsutbildning.

Detta gillar jag!/Carina





Inga kommentarer: