måndag 27 juli 2009

30 år sedan som sjukdomsstämpeln försvann!

Rapport i går visades en intervju som gjordes med Barbro Westerholm (FP) 1979, som dåvarande generaldirektör på Socialstyrelsen, att Sverige äntligen tog bort (och som första landet i världen) sjukdomsstämpeln homosexuell.

Redan 1997 började jag skriva om detta ämne, att vara homosexuell. Dels som fördjupningsarbete i kursen Grupprocesser/Konflikthantering 5p "Homosexuella och deras barn" dels som en "Ministudie av personlig kontakt med samhället utanför skolan/RFSL:s skolbesök" i kursen Lärare som forskare - skolan som
forskningsområde 10p.
Nästa tillfälle var 2000, som nybliven folkpartimedlem, då jag skrev ett svar på NU:s debattsida "Att vara homosexuell"
Och nu är det dags igen, att skriva på min blogg, där jag (tyvärr) måste skriva och försvara rättigheter för HBT (homo,bi, trans).

Denna vecka pågår Pridefestivalen i Stockholm och i Corren den 25/7 på familjesidan, kan man läsa om Ralf Falkhede (FP) och hans barnbarn, som "kommit ut ur garderoben". Denna stolthet som Ralf visar som morfar och hans arbete för att göra Linköping till en HBT-vänlig stad bör uppmärksammas. Förhoppningsvis kan vi i augusti komma överens om att gå enade på Kärleksparaden den 5/9, för även inom Fp finns det olika åsikter.

Att det finns olika åsikter även inom Fp, som är det liberala partiet, blev jag varse om då jag skrev i NU, där jag tog upp alla de fel som en folkpartist skrivit om tidigare. Som "En homosexuell har gjort sitt val och då får man ta konsekvenserna" och "föräldraskap är uteslutet eftersom det kräver en man och en kvinna samt att de inte kan ställa krav på att bli vigda i kyrkan eftersom det strider mot det kristna budskapet".

Den 12 juni 2009 står det i Corren att "Homopar kan ingå äktenskap i kyrka". Äntligen!

Den 22/1 2009 skrev Mattias Emanuelsson (FP)en debattartikel i Linköpings Tidning där han dels tar upp det då snart 30-åriga firandet dels om könsneutrala äktenskapslagstiftning. Även Linnéa Darell (FP)(som berömde mig för en bra artikel i NU) har genom sitt uppdrag som ordförande i Omsorgsnämnden bidragit till en bättre vardag för de HBT genom att hjälpa RFSL med ett extra stödbidrag för att kunna öka deras medverkan i skolor och ungdomsverksamhet.

Jag känner en stor tacksamhet mot de folkpartister som kämpar för HBT-frågor och tror på en gemensam policy för en HBT-vänlig stad.
Tyvärr kan jag själv inte vara med på Kärleksparaden eftersom jag behöver serva min dotter som har fått studentlägenhet i Visby från den 1/9. Men jag hoppas att det blir många som kommer/Kramar Carina

Inga kommentarer: